Thu. May 30th, 2024

Az RMDSZ tiltakozik az ellen, hogy a világjárvány kellős közepén a román pártok úgy döntenek, hogy minden szabályt megszegve, fizikailag hívják össze a szenátusi plénumot

A szenátus mai napirendjén az USR által kezdeményezett referendum törvény van, amelynek célja megakadályozni, hogy büntetett előélettel rendelkező személyek köztisztségeket foglaljanak el. A referendumot a soron következő parlamenti választásokkal egy napon szerveznék meg. Mint ismeretes, az RMDSZ döntően támogatta szavazatával ezt a kezdeményezést a képviselőházban, valamint a szenátus alkotmányossági bizottságában.

A szenátus tegnap úgy döntött, hogy a mai plénumülést online is megszervezik, hiszen a járványügyi intézkedések is ezt követelik. Ma, néhány órával az ülés előtt, a szociáldemokrata párt, az USR támogatásával felülírta a döntést, a járványügyi helyzetet figyelmen kívül hagyva nem tartják meg online is a szenátus mai plénumát, megakadályozva ezzel, hogy az RMDSZ szenátorai részt vegyenek a vitán és a szavazáson. Felháborítónak tartjuk, hogy a többség kampányban ilyen eszközökhöz folyamodik azért, hogy az RMDSZ-t kirekessze a döntéshozásból” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

rmdsz.ro