Fri. Dec 9th, 2022

Az olvasás legyen kaland és szórakozás! (Th.C. Brezina)


Tanév végén vagy tanév közben a fenti megállapítás időtálló. Akár a közelgő nyári vakációra ajánlott házi olvasmányokról legyen szó, akár a tanév közben feldolgozandó irodalmi alkotásokról, fontos szempont ez diáknak és pedagógusnak egyaránt. Ugyanis a mai világban nagy kihívás megszerettetni az olvasást a gyermekekkel, mivel a rohamos digitalizáció egyáltalán nem kedvez a hagyományos olvasásnak.  
Ennek érdekében iskolánk, a Sarmasági 1-es Számú Szakképző Líceum néhány pedagógusa (Katona Enikő és Szász Mónika tanítónők, valamint Veres Erzsébet magyartanár) három napos olvasótábort szervezett 50 kisdiák számára 2022. április 8-10. között. A táborozók sarmasági, szilágylompérti és selymesilosvai 3.,4.,5. és 6. osztályos “olvasó” diákok közül kerültek ki.  

Táborunk célja – az iskolai oktatást kiegészítve – a diákok különböző korosztályainak és rétegeinek olvasóvá nevelésének előkészítése; az anyanyelv, mint az együvé tartozás élményének megtapasztalása; a személyiség, empátia és kreativitás fejlesztése, valamint önmaguk és a világ egy szegmensének jobb megértése.

Megismerésre és feldolgozásra egy olvasmányos, izgalmas, érdekes és mai ifjúsági regényt választottunk, Bosnyák Viktória Tündérboszorkány című művét, melynek tündérien boszorkányos világában sikerült három napig elmerülnünk. A diákok örömmel és kíváncsian vettek részt a különböző élményszerű szövegfeldolgozó, szövegértelmező feladatokban (Mini Lük feladatlapok megoldása, regényjelenetek dramatizálása, papírszínház készítése), a kreativitást igénylő feladatokban (óriáskönyvjelző és plakát készítése, pólófestés “könyves” idézetekkel, kedvenc regényfigurák kiformázása só-liszt gyurmából), valamint az ismerkedős, csapatépítős, mozgásos feladatokban. Így született a tábor utolsó napjára kiállítás a termékekből és bemutató a szülőknek (táborhimnusz és tánc, valamint jelenetek), akik örömmel tapasztalták, hogy a gyermeküket más is le tudja foglalni a telefonon kívül, sőt mindezt élvezettel teszi. A diákok részéről is pozitív visszajelzések érkeztek, a ,,ha lesz még ilyen, jövök” volt a leggyakoribb.  
A táborozók nem csak élményekkel térhettek haza, hanem ajándékba mindenki megkapta a megismert/feldolgozott könyvet/regényt egy oklevél kíséretében, melyet maga Bosnyák Viktória készített és írt alá.

Köszönet a tábor megvalósításáért a Bethlen Gábor Alapnak.
Köszönjük a kollégák segítségét, a Sarmasági Polgármesteri Hivatal támogatását.
Ehhez hasonló jókat a jövő tanévre is, mert olvasni menő!

V.E.