Thu. May 30th, 2024

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy 3,3 milliárd eurós támogatási programot a romániai kis- és középvállalkozások megsegítésére

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyott szombaton egy 16 milliárd lejes (3,3 milliárd eurós) támogatási programot a romániai kis- és középvállalkozások (kkv) megsegítésére – írja az EB közleményében.

,,Ennek segítségével Románia állami garanciát nyújthat a kölcsönökhöz, így fedezheti a kis- és középvállalkozások (kkv) befektetési- és működőtőke-szükségletét” – hangoztatta Margrethe Vestager, az EB versenyjogi biztosa.

E rendszer keretében a támogatást közvetlen támogatások és állami garanciák formájában nyújtják a beruházási hitelekre és a működőtőke-finanszírozásra vonatkozóan.

Az ideiglenes keretszabályozás szerint a támogatás nem haladhatja meg a 800 ezer eurót vállalkozásonként. Az egy vállalatra jutó mögöttes kölcsönök értéke az ideiglenes keretszabályban foglaltak szerint korlátozott, a kezességvállalás legfeljebb hat évre korlátozódik, és a kezességvállalási jutalékok díjai nem haladják meg az ideiglenes keret által meghatározott szintet – írja a dokumentum.

agerpres.ro