Thu. May 30th, 2024

A teherszállítás és az építőipar megsegítésére iktatott törvénytervezetet az RMDSZ

Két fontos iparág – a teherszállítás és az építőipar megsegítésére dolgozott ki törvénytervezetet az RMDSZ. Ezzel segítenék azokat a vállalkozásokat, amelyek a szükségállapot idején is folytatják tevékenységüket.

Benedek Zakariás, az RMDSZ frakcióvezetője kifejtette, a Szövetség szerint el kell törölni az út- és hídadókat a 2,4 tonnánál nagyobb méretű teherszállító autók esetében. „Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek segítik a teherszállítást, hiszen különösen ebben az időben nagyon fontos munkát látnak el. Így azáltal, hogy nem kell út- és hídadót fizetniük egy nagy terhet veszünk le a vállalkozásokról” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ frakcióvezetője.

A törvénytervezet építőipart támogató előírásáról elmondta: „a 2008-as válság tanulsága az volt, hogy az állami beruházásokat elhanyagolta az akkori kormány. Azért, hogy ezt elkerüljük, az RMDSZ törvénytervezete egy részmegoldást jelentene: azt szorgalmazzuk, hogy azokban az esetekben, ha egy önkormányzat, vagy más állami intézmény nem tudja fizetni a már elkezdett beruházásokat, akkor az Állami Kincstár kamatmentesen biztosítson kölcsönt az adott munkálatokra. Ezt követően az önkormányzatnak 15 nap állna a rendelkezésére, hogy kifizesse a számlát.

A képviselőházi frakcióvezetője hozzátette, erre az intézkedésre azért van szükség, mert jelenleg a kormány egyik kormányrendeletében sem támogatja hatékonyan ezt a két fontos iparágat.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, a Szövetség azt kérte, hogy a parlament sürgősségi eljárásban tárgyalja az április 9-én iktatott törvénytervezetet. A törvénytervezet kidolgozásában a frakcióvezető mellett Bende Sándor és Kulcsár-Terza József RMDSZ-képviselők vettek részt.

korona.rmdsz.ro