Mon. Oct 2nd, 2023

Az egységes területalapú támogatásról

Országos szinten 776 935 gazda igényelte a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől az egységes területalapú támogatást.
Az APIA közleménye szerint a tavalyi kampányra jelentkezők 94,65 százaléka nyújtotta be eddig a támogatáshoz szükséges iratcsomót.

A gazdáknak összesen 2 510 000 000 eurót adnak támogatásként, az általuk megművelt földterület nagyságától függően.

Az állattartó gazdák 170 490 000 euróra pályázhatnak. A dokumentumok benyújtási határideje május 15-e, ezt követően napi egy százalékos büntetést számolnak fel. A támogatást igénylő gazdák az IPA-ONLINE számítógépes alkalmazás révén aktualizálhatják a mezőgazdasági adataikat (parcella, állatállomány létszáma stb.). Emellett ellenőrizniük kell a polgármesteri hivatalokban, hogy a területeik szerepelnek-e a gazdasági nyilvántartásban, és engedélyezniük kell, hogy a hivatal átküldje az erre vonatozó igazolást az APIA-hoz.

Az állattenyésztőknek aktualizálniuk kell az állomány számát az országos jegyzékben, az egyesület regiszterében, és ezt közölni kell az APIA-val az állattenyésztőknek készült online nyilatkozatban, az IPA-ONLINE rendszeren keresztül.

Sütő Attila