Tue. Jul 16th, 2024

Az egészségügyi minisztérium ajánlásokat fogalmazott meg a lakosság számára a kánikula idejére

Az egészségügyi minisztérium kedden ajánlásokat fogalmazott meg a lakosság számára a kánikula idején bekövetkező incidensek megelőzésére.

A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy 11 és 18 óra között kerüljék a napsütötte helyeket, a zsúfoltságot és tartózkodjanak a fizikai megerőltetéstől. A klímaberendezéseket ne állítsák 5 Celsius-fokkal hidegebbre a kinti hőmérsékleti értéknél, a ventilátorok használata 32 fokot meghaladó hőségben nem ajánlott. A kánikula óráiban térjenek be néha légkondicionált helyiségekbe, viseljenek szellős, világos színű öltözetet, kalapot, napszemüveget és naponta többször vegyenek langyos vizes zuhanyt, Igyanak sok vízalapú folyadékot (vizet, gyümölcslevet, langyos teát), fogyasszanak joghurtot, gyümölcsöt és zöldséget, és kerüljék a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt, a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot tartalmazó élelmiszereket.

Hőség idején legalább napi 1,5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott, és nem szabad megvárni a szomjúságérzet jelentkezését, minden 15-20 percben igyunk egy pohár vizet.

Ugyanakkor gondoskodjunk a tőlünk függő személyekről (gyermekek, idősek, fogyatékkal élők), és rendszeresen adjunk nekik folyadékot, még akkor is, ha nem kérik. Tartsuk folyamatosan a kapcsolatot idős vagy fogyatékkal élő szomszédokkal, rokonokkal, ismerősökkel, érdeklődjünk egészségük iránt – tanácsolja még az egészségügyi minisztérium.

A lakásban a hőmérséklet emelkedésének korlátozása érdekében ajánlott a napsütésnek kitett ablakokat nap közben bezárni, a redőnyöket és/vagy függönyöket behúzni. Az ablakokat késő este, éjszaka és kora reggel érdemes kinyitni és hagyni, hogy a léghuzat átjárja a lakást. Ajánlott ugyanakkor lekapcsolni vagy csökkenteni a mesterséges fény intenzitását, és kikapcsolni minden olyan elektromos készüléket, amelyre nincs szükség.

Csecsemők és kisgyermekek esetében ajánlott minél hűvösebb és túlzott páratartalom- és huzatmentes környezetet teremteni. Ugyanakkor ajánlatos várni az új élelmiszerek bevezetésével ebben az időszakban. Megfelelő folyadékpótlásról kell gondoskodni, a csecsemőket pedig igényük szerint kell szoptatni.

A csecsemő vagy az anya rosszullétének legkisebb jelére ajánlott azonnal jelentkezni a háziorvosnál.

A munkáltatóknak a hőmérsékleti értékektől függően korlátozni kell a kültéri tevékenységeket és munkavégzést; megfelelően szellőztetett helyiségeket kell biztosítani; elsősegélynyújtásra alkalmas, árnyékos fedezékeket kell létrehozni, ahol ingyen ivóvizet biztosítanak a dolgozóknak.