Sat. Dec 2nd, 2023

Az egészségügyi miniszter az álbetegek bevetése kapcsán: Nem változunk rendőrséggé; ezek természetes dolgok

Sorina Pintea egészségügyi miniszter bevallása szerint nem érti, miért váltott ki elégedetlenséget bizonyos egészségügyi alkalmazottak körében, hogy álbetegek bevetésével tervezik leleplezni a hálapénzt követelő orvosokat.

A tárcavezető egy szerda esti televíziós műsorban azt mondta, ezt a módszert nem ő találta ki, évek óta alkalmazzák más európai országokban, és Romániában sem új keletű, hiszen a kórházak akkreditációs eljárása során egy bizonyos szakaszban ,,álbetegek” segítségével mérik fel a páciensek elégedettségét.

,,Nem értem, hogy ha valaki tisztességes és betartja a törvényt, miért érezné úgy, hogy ezzel terror alatt tartják. Itt közpénzekből finanszírozott állami kórházakról beszélünk (…) Nem változunk rendőrséggé, semmi esetre sem. A hiányosságokat minden esetben jelezni fogják az intézmény vezetőségének, amelynek meg kell hoznia a szükséges intézkedéseket. Ezek természetes dolgok, az egész civilizált világban így történnek” – fogalmazott a miniszter a közszolgálati televízió műsorában.

Pintea rámutatott, felkérték, hogy az egészségügyi tárca vezetőjeként oldja meg a hálapénz jelentette problémát, mire ő a szakszervezetek segítségét kérte, de az a válasz érkezett a részükről, hogy ez nem tartozik az ő hatáskörükbe. A miniszter hangsúlyozta, minden egészségügyi alkalmazottnak elsődlegesen a beteg érdekeit kell szem előtt tartania, és – tette hozzá – nagyon sok odaadó szakember dolgozik a rendszerben, akik megértették az intézkedés lényegét és nem tiltakoznak ellene.

,,Az orvosi ellátás feltételhez kötése nem normális dolog, ez bűncselekmény. Az, hogy a betegek elismerésüket akarják kifejezni az orvosnak, természetes, ez minden civilizált országban így történik, ezt nem ítélem el, hiszen én is ezt tettem, megköszöntem, de az orvosi ellátás feltételekhez kötése megengedhetetlen. Ugyanakkor a betegeknek tudniuk kell, hogy az egészségügyi alkalmazottak most tisztességes bérezésben részesülnek, nincs szükség arra, hogy kiegészítsék jövedelmüket” – nyomatékosította Pintea.

A miniszter hozzátette, nem számított arra, hogy a béremeléseket követően azonnal megszűnik a hálapénz, és minden külföldre vándorolt orvos hazatér, de már több mint egy év telt el a fizetések jelentős emelése óta, és a páciensek által kitöltött kérdőívek adatai azt jelzik, hogy a betegek továbbra is elégedetlenek, ami nincs rendjén – véli.

agerpres.ro