Wed. Sep 27th, 2023

Az egészségügyi hatóságok nem javasolják az UV-lámpák fertőtlenítésre való használatát az iskolákban

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) nem javasolja, hogy az iskolákban UV-lámpákat használjanak az felületek fertőtlenítésére a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében.

Az intézmény honlapján olvasható tájékoztatás szerint az iskolákban megnőtt az UV-lámpák okozta balesetek gyakorisága, ezért az INSP szakemberei nem támogatják, hogy ezzel a módszerrel fertőtlenítsenek. Ezt az álláspontot egyébként közölték is az oktatási intézményekkel – teszik hozzá.

Az INSP arra figyelmeztet, hogy az UV-lámpákat csak erre kiképzett emberek működtethetik, és amíg a lámpa be van kapcsolva, senki nem lehet a helyiségben. Ellenkező esetben kötőhártya-gyulladás, fotoftalmia, szürkehályog léphet fel, de égési sebek is keletkezhetnek.

Az illetékes hatóság leszögezi, hogy az állam és a WHO által javasolt tisztító- és fertőtlenítőszerekkel történő takarítás, a kézmosás, a távolságtartás, valamint az előírásnak megfelelő szellőztetés megfelelő higiéniai körülményeket biztosít az oktatási tevékenységhez.

agerpres.ro