Mon. Jan 30th, 2023

Az adók és illetékek fizetési módjáról

A zilahi lakosok (fizikai és jogi személyek) január 9-étől már fizethetik adóikat és illetékeiket. Fazakas Miklós alpolgármester elmondta, idén a törvény által előírt – a tavalyi inflációval arányosan – 5,1 százalékkal nőnek az adók.

Helyi tanácshatározat alapján a tavalyi évhez hasonlóan 11 épület- és telekkategóriára jár kedvezmény. A városatyák megszavazták, hogy a súlyos fogyatékkal élő személyek ne fizessenek különdíjat a rovar- és rágcsálóirtásért, és e téren 50 százalékos kedvezményben részesüljenek az első kategóriába tartozó fogyatékkal élők, valamint a súlyos fogyatékkal élő kiskorúak törvényes képviselői.

A közterületeken a parkolási díj változatlan maradt.

A helyi adók és illetékek befizetése készpénzzel vagy bankkártyával történhet a Zilahi Önkormányzati Hivatal pénztárainál, készpénzzel a CEC BANK pénztárainál, valamint banki átutalással a zilahi önkormányzat számláira, melyek a www.zalausj.ro weboldalon a Helyi adók és illetékek rovatban találhatók, online a www.ghiseul.ro honlapon, valamint a SelfPay fizetési rendszereken.

Zilah önkormányzata tavaly több digitális szolgáltatást is bevezetett, amely megkönnyíti a kapcsolattartást az adófizetőkkel, lehetőséget teremtve az online befizetésekre. A városvezetés az elektronikus platformot használó adófizetők számára differenciált bónuszt nyújt, hogy ösztönözzék e szolgáltatás használatát.

A zilahi önkormányzat és a CEC pénztárainál, postai utalványon vagy internetes banki szolgáltatással történő fizetés esetén a bónusz 4 százalék azon adófizetők számára, akiknek nincs hátralékuk, és 2023. március 31-ig kifizetik az egész évre szóló ingatlan-, telek- és járműadót.

Az Adófizetők Platformján (zalausj.ro), a www.ghiseul.ro és a SelfPay fizetési állomásokon fizetőknek 8 százalék bónusz jár azon hátralék nélküli magánszemélyeknek, akik 2023. március 31-ig kifizetik az egész évre esedékes ingatlan-, telek- és járműadót.

A jogi személyek esetében, függetlenül az általuk választott fizetési módtól, a kedvezmény 4 százalék azoknak, akik szintén március 31-ig rendezik adóikat.