Thu. Feb 29th, 2024

APAPR: Neked is van megtakarított pénzed a kettes pillérben

Neked is van megtakarított pénzed a kettes pillérben címmel indít új információs és oktatási kampányt a kötelező magánnyugdíjakról a Romániai Magánnyugdíjakért Egyesület (APAPR).

Az egyesület közleménye szerint a kampány célja, hogy jobban tudatosítsák a lakosságban, hogy milyen jogok illetik meg a magánnyugdíjszámla tulajdonosaként.

,,Az APAPR kampánya felhívja a kettes pillérbe járulékot fizetők figyelmét, hogy jó kezekben van az az összeg, amit felhalmoztak a kötelező magánnyugdíjalapba. A járulékfizetés megkezdési időpontjától függetlenül, a befizetők ezen összegek tulajdonosai, amelyhez a törvényes nyugdíjkorhatár elérésekor lehet hozzáférni, és amely sikeresen kiegészíti az állami nyugdíjat (egyes pillér). A kettes pillér személyi számláira befizetett összegeket az alapkezelők folyamatosn befektetik, hogy gyarapodjanak” – írja a közleményben.

A kettes pillér kezelői jelenleg 10,2 milliárd eurós nyugdíjalapot adminisztrálnak 7,25 millió román állampolgár javára, és a teljes működési időszak alatt az átlagos éves hatásfok meghaladja 8% -ot, ami a legmagasabb az összes hasonló európai rendszer közül.

A kettes pillér a történelem legnagyobb román tőkehalmozódása, amelyet a nyugdíjalapok a romániai gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, valamint a román állam jelenlegi szükségleteinek hatékony finanszírozására fordítanak.

agerpres.ro