Thu. Jun 20th, 2024

ANM: sárga jelzésű eső- és viharriasztás az ország felében szerda hajnalig

Újabb sárga jelzésű eső- és viharriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kedden, amely szerda reggelig érvényes az ország területének több mint a felében.

A meteorológusok ugyanakkor meghosszabbították június elsejéig az ország többi részére érvényes, rossz időjárásra vonatkozó figyelmeztetést is.

Kedden 14 órától szerda hajnali 2 óráig lesz érvényben az elsőfokú riasztás a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Olténiában, Erdélyben, Munténia északi részében és Moldva észak-nyugati felében. Felhőszakadásokra, villámlásra, jégesőre és szélviharra kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 40-50 litert is.

Időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás június elsejéig, délelőtt 10 óráig az egész ország területén. Május 28-án és 29-én főként az ország nyugati, dél-nyugati, északi és középső régiójában, valamint a domb- és hegyvidéken, majd ezt követően inkább a déli, középső, keleti és északi részeken várhatók zivatarok, villámlások, szélviharok és elszigetelten jégeső is. A csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 litert, helyenként a 35-50 litert négyzetméterenként.

agerpres.ro