Tue. Jul 16th, 2024

ANM: Meleg lesz a következő két hétben, de záporokra is számítani kell

Országszerte 30 Celsius-fok fölötti hőmérsékleti értékek várhatók az előttünk álló két hétben, időszakonként azonban záporokra, zivatarokra is számítani lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat(ANM) június 24-étől július 7-éig érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben a jelzett időszak elején jegyzett 28 fokról péntekig 32-33 fokig nő a nappali átlagos csúcshőmérséklet, aztán a következő három napban fokozatosan csökkenni fog mintegy 8 fokkal. Jövő héten viszonylag stabil marad a hőmérséklet, 28-30 fok körül alakulnak a maximumok. Az éjszakák az első napokban melegebbek lesznek, akár 17 fok is lehet, június 30-án és július 1-jén reggelre azonban 10 fokig csökken a hőmérséklet. Záporok, zivatarok a jelzett időszak első napjaiban, majd július 1-je után várhatók.

A Bánságban és a Körösök vidékén péntekre 34 Celsius-fokig melegszik a levegő nappal, majd enyhül a meleg, 27-28 fok körül alakul a nappali átlagos csúcshőmérséklet. Aztán újabb felmelegedés várható, így jövő hét végére ismét 30-32 Celsius-fokig kúszik a hőmérők higanyszála. Az éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között változik, jelentősebb csapadékra az időszak első és utolsó napjaiban lehet számítani, máskor csak elvétve fordulhatnak elő kisebb esőzések.

Máramarosban hasonlóan alakul az időjárás, az első napok 32-33 Celisu-fok körüli átlagos nappali csúcshőmérséklete után 6-7 fokkal csökken a hőmérséklet, majd a jövő hét utolsó napjaira ismét felmelegszik az idő, a nappali csúcshőmérséklet 29 fok körül alakul. Az éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között változik, kisebb záporok, zivatarok szinte naponta előfordulhatnak.

agerpres.ro