Thu. May 30th, 2024

ANM: Másodfokú esőriasztás este 11 óráig az ország nagy részében

Újabb másodfokú (narancssárga jelzésű), esőre és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztást adott ki csütörtök délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely az ország több mint felére érvényes este 11 óráig.

A meteorológusok szerint csütörtökön 10 órától egészen 23 óráig a hegyvidéken, illetve helyenként Erdélyben, Munténiában, Dobrudzsában, Máramarosban és Moldva déli részén időszakosan felhőszakadásokra kell számítani. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként, illetve kisebb kiterjedésű területeken az 50-80 litert is.

Az előrejelzés szerint a szél is megerődödik, illetve jégesőre és gyakori villámlásokra is számítani kell.

A meteorológusok ugyanakkor egy elsőfokú (sárga jelzésű), instabil időre vonatkozó riasztást is kiadtak, amely péntek hajnali 2 óráig lesz érvényben az ország 18 megyéjében és Bukarestben. A csapadék mennyisége meghaladja a 20-25 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 40-50 litert.

A riadók a következő megyékre érvényesek: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Botoşani, Brassó, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea, Vrancea és Vaslui, valamint Bukarest.

Az ANM szerint a hét végén időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás az ország nyugati, északi és középső részében, illetve a hegyvidéken.