Tue. Jun 18th, 2024

ANM: Fokozott lehűlés várható országszerte szombat estétől kezdődően, és a szél is megerősödik

Szombat estétől kezdődően országszerte lehűl az idő, csapadékra és erős szélfúvásra kell számítani, figyelmeztetett pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint március 14-én 18 órától március 16-án délelőtt 10 óráig a hegyvidéken, Moldva és a Bánság déli részében, Dobrudzsában, Munténiában és Olténia legnagyobb részében időszakosan felerősödik a szél, a széllökések sebessége eléri az 50-70 km/órát.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka és a vasárnapi nap első felében ugyanakkor csapadékra kell számítani a déli és délnyugati országrészekben. Helyenként havaseső és havazás is lehetséges, a csapadék mennyisége elszigetelten meghaladja a 10-15 litert négyzetméterenként.

A hőmérsékleti értékek fokozottan csökkenek, hidegebb lesz, mint ebben az időszakban általában. A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a hőmérsékletek túlnyomóan fagypont alatt lesznek, dér is keletkezik.

A péntekről szombatra virradó éjszaka a Keleti-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban megerősödik a szél, a széllökések elérik a 70-100 km/órás sebességet.