Mon. Apr 15th, 2024

ANM: felhőszakadások, szélviharok és jégeső vasárnap délutántól szerda reggelig

Felhőszakadásokra, szélviharokra, jégesőre és lehűlésre vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely vasárnap délutántól szerda reggelig érvényes.

A meteorológusok szerint május 5-én délután 3 órától kezdődően egészen május 8-án reggel 9 óráig az ország legnagyobb részében fokozott lesz a légköri instabilitás, ami felhőszakadásokat, gyakori villámlásokat, szélviharokat és jégesőt eredményez. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 40-60 litert.

Az említett jelenségek gyakoribbak és hevesebbek lesznek vasárnap délután és a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a régiók többségében, hétfőn és kedden pedig főként az ország déli, keleti és középső részében.

Május 6-án, hétfőn az idő fokozottan lehűl az ország nyugati és északi részében, kedden pedig az egész ország területén, figyelmeztetnek még a meteorológusok.

A hegyvidéken a hétfőről keddre virradó éjszaka vegyes csapadékra kell számítani, 1.800 méter fölött pedig havazni fog. A szél is megerősödik, a széllökések elérik a 60-70 kilométeres sebességet óránként, felkavarva a havat.

agerpres.ro