Tue. Jun 18th, 2024

ANM: az elkövetkező két napban fokozottan lehűl az idő; esőkre is kell számítani két hétig

Az elkövetkező két napban fokozottan lehűl az idő az ország legnagyobb részében, és két hétig esőre is lehet számítani szinte minden nap, de nagyobb valószínűséggel május 12. után, derül ki az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) hétfőn közzétett, május 6-a és 19-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Mind a Bánságban, mind a Körösök vidékén az évszakhoz képest rendkívül hűvös lesz az elkövetkező két napban, a nappali csúcshőmérsékletek 12-14 Celsius-fok körül alakulnak, éjszaka pedig 4-6 fokig csökkenek. Május 8. és 11. között 17-20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekre lehet számítani, majd 12. és 14. között ismét lehűl az idő, nem lesz több 14-16 foknál nappal és 6-9 foknál éjjel. A kéthetes időszak végén, 18-án és 19-én azonban már melegebb lesz, 20-22 Celsius-fokra lehet számítani. A jelzett időszak legnagyobb részében lehet rövidebb-hosszabb ideig tartó esőkre számítani, de nagyobb mennyiségű csapadék május 12. és 15. között várható.

Erdélyben az átlag csúcshőmérsékletek a hétfői 17 Celsius fokról 8 fokra csökkenek május 7-én. Május 8-án és 9-én éjszaka akár 2 fokig is süllyedhet a hőmérséklet. Csütörtöktől felmelegedés várható, 18-áig 15 és 18 Celsius-fok közötti nappali csúcsokra lehet számítani, 19-én pedig már 20 fokra is. Az éjszakák továbbra is hűvösek lesznek, 5-7 Celsius-fokos minimumokkal. Futó esőkre a jelzett időszak nagy részében lehet számítani, május 6-án és a 7-ére virradó éjszaka nagyobb mennyiségű csapadék is várható. Május 12. és 14. között ismét nagyobb valószínűséggel kell futó esőkre számítani.

A hegyvidéken a hétfői átlag 9 Celsius-fokról kedden 2 fokra süllyed a nappali csúcshőmérséklet, az éjszakai minimumok pedig csütörtökig 1-3 fokkal fagypont alatt lesznek. Május 9. és 18. között a nappalok valamivel melegebbek lesznek, 6-10 fok körül alakul a hőmérséklet, a jelzett időszak utolsó napján, 19-én, 12 fok lesz a legmagasabb hőmérséklet. Ebben az időszakban az éjszakai minimumok 1-3 Celsius fok körül alakulnak. Futó esőkre a jelzett időszak nagy részében a hegyekben is lehet számítani, május 6-án és a 7-ére virradó éjszaka nagyobb mennyiségű csapadék is várható, 1.800 méteres magasság fölött havazni fog. Május 12. és 14. között ismét nagyobb valószínűséggel kell futó esőkre számítani, derül még ki az ANM előrejelzéséből.

agerpres.ro