Tue. Mar 5th, 2024

ANM: A napi átlaghőmérséklet hullámzására számíthatunk a következő két hétben

A napi átlaghőmérséklet hullámzására számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett, a január 27-e és február 10-e közötti időszakra érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben január végéig 3 és 6 Celsius-fok között lesznek a nappal mért legmagasabb hőmérsékleti értékek, február 1-je és 5-e között 6-7, majd a periódus vége felé 4 Celsius-fokra számíthatunk. Az éjszakai minimális hőmérsékleti értékek negatív tartományban, mínusz 5 és 0 Celsius fok között alakulnak. Mérsékelt mennyiségű csapadékra január 27-e és 29-e, illetve január 31-e és február 3-a között van kilátás.

A Bánságban és a Körösök vidékén az első két nap 5 és 9 fok közötti maximális hőmérséklet várható, ami január 31-ére 7 Celsius-fokra csökken. Január 31-e és február 5-e között a maximális hőmérsékleti értékek 7 és 12 fok között lesznek, február 9-ére 6-7 fok köré süllyednek. Az éjszakai minimumok január 30-a és február 2-a között enyhén negatívak lesznek, a periódus többi részében 0 Celsius-fok körül alakulnak. Gyenge helyi csapadék minden nap lehet, de leginkább január 27-e és 29-e, illetve január 31-e és február 3-a között valószínű.

Máramarosban január 27-e és 31-e között 3 és 5 Celsius-fok között lesznek a nappal mért legmagasabb hőmérsékleti értékek, február 1-je és 5-e között 6-7, majd a periódus vége felé 4-5 Celsius-fokra számíthatunk. Az éjszakai minimális hőmérsékleti értékek január 30-a és február 1-je között, illetve a jelzett időszak utolsó két napján néhány fokkal nulla alatt (mínusz 3 és mínusz 1 Celsius-fok között), a többi napokon fagypont körül lesznek. Bármikor havazhat, de mérsékelt mennyiségű csapadékra leginkább január 28-án és 29-én, illetve január 31-e és február 4-e között van kilátás.

A hegyvidéken január 25-e és 29-e között, valamint február 1-je és 5-e között a sokévi átlagnál melegebb lesz, a nappali csúcsértékek akár a 1-3 Celsius-fokot is elérhetik. A többi napokon napközben sem lesz 0 Celsius-foknál melegebb, a leghidegebb napok január 29-e és 30-a lesznek. A legalacsonyabb hőmérsékleti értékek mínusz 6 és mínusz 2 Celsius-fok között lesznek, néhány fokkal hidegebb lehet január 30-a és február 1-je, illetve február 7-e és 9-e között. Akármelyik nap lehet gyenge havazás, kiadósabb csapadékra január 27-e és 29-e között, illetve január 31-e és február 4-e között lehet számítani.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.