Mon. Feb 26th, 2024

Adókedvezményben részesülne az a befektető Szilágysomlyón, amelyik több mint 10 munkást alkalmazna

Az év elején nagy visszhangot keltett a német érdekeltségű ARA Shoes cipőgyár közleménye, mely szerint a több cégből álló konszern, amelyik az egyik legnagyobb munkaadónak számított Szilágysomlyón, április 10-én bezár – mondta Szabó Ernő Csaba szilágysomlyói városgazda.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az érmihályfalvi ARA Shoes cégnél is nagy változások lesznek. Az említett dátumtól 50%-kal csökkentik a napi párszámot a talpaló részlegen, ami a személyzet leépítését vonja maga után. Az elbocsátott alkalmazottak pénzbeli kompenzációt kapnak, melynek összegét még nem ismertették. A 2018-as adatok szerint a cégnek két éve 1.046 alkalmazottja, és 5 millió lejt meghaladó profitja volt.

Szilágysomlyón az ARA cipőgyár több mint 15 éve biztosít munkát a helyi és a környéken lakóknak, jelenleg több mint 200 személy dolgozik a cégnél. Az információk alapján az elbocsátott munkások munkanélküli segélyben részesülnek, de van már olyan érdeklődő cég, amelyik alkalmazna néhány elbocsátott munkást – mondta a városgazda, aki még hozzátette, hogy az elkövetkezendőkben a helyi tanács olyan döntést hozna, mely szerint adókedvezményben részesülne az a befektető, amelyik több mint 10 munkást alkalmazna.

Jelenleg a Szilágy Megyei Területi Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökségnél több mint 250 megüresedett állás van meghirdetve, ezáltal az elbocsátottak újbóli elhelyezkedése átképzéssel megvalósítható lenne, ha a vállalat áprilisban leállítja, és Ázsiába telepíti át a termelést.

Kulcsár Mária