Wed. Jul 24th, 2024

A város és környéke számára is előnyösen fejlesztik Zilah közlekedését

A zilahi önkormányzat Fenntartható Városi Mobilitási Terve (PMUD) 2021–2027 időszakra 70 fejlesztési projektet és 358 millió eurós költségvetést foglal magába, amelyet a helyi tanácsosok jóváhagytak a múlt heti rendkívüli ülésen.

A terv által a városvezetés a lakosság és a vállalkozások mobilitási igényeit, a jobb életminőséget célozza meg. A projektportfólió a jelenlegi projektcsomagot és a 2035-ig tervezett projekteket is tartalmazza, többek között a metropoliszövezetre, a városra és a városkörnyéki területekre vonatkozik.

A terv kitér a közlekedési szolgáltatások és az infrastruktúra hatékonyságának javítására, a közlekedési rendszerek teljesítőképességének növelésére, a település és a városkörnyéki terület kedvező megközelíthetőségére, a biztonságos környezetre, és minden lakos számára előnyös hozzáférést garantál a közlekedési szolgáltatásokhoz és infrastruktúrához – ismertette Fazakas Miklós alpolgármester. …

Újabb húsz elektromos autóbuszt vásárolnának

Zilah városvezetése nyolc éven belül lecserélné a régi autóbuszait, hogy csak környezetbarát buszok közlekedjenek a városban. Az országos helyreállítási terv (PNRR) révén az önkormányzat 20 darab 10 méteres autóbuszt vásárolna, amelynek elszámolható költsége áfa nélkül közel 9 720 000 euró, az áfa ellenértékét állami költségvetésből fedeznék. Minden más szükséges kiadást, amely meghaladná a maximálisan támogatható összeget, a helyi költségvetésből állnák – ismertette az alpolgármester, aki hozzátette, az elektromos járművek számára 45 elektromos töltőállomást is telepítenének.

„Az elektromos buszok használata lehetővé tenné a helyi tömegközlekedési rendszer optimalizálását és bővítését Zilahon és a városhoz tartozó településeken. A beruházási projekt révén megújulna a tömegközlekedés járműparkja, tiszta, károsanyag-kibocsátásmentes közlekedésre lehetne átállni, javulna a városi mobilitás feltétele, nőne a közúti biztonság, és kiterjesztenénk a járatokat más, városon kívüli településekre. A kisbuszokat leváltanánk 10 méteres buszokra, így több utazni vágyó használhatná a tömegközlekedést” – tette hozzá Fazakas Miklós alpolgármester.

A zilahi beruházásról részletesen a https://maszol.ro/belfold/A-varos-es-kornyeke-szamara-is-elonyosen-fejlesztik-Zilah-kozlekedeset honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.