Sat. Jun 10th, 2023

A szükségállapot alatt korlátozható bizonyos termékek ára

A szükségállapot alatt korlátozható bizonyos termékek ára – közölte hétfőn Klaus Iohannis államfő, miután bejelentette, hogy hétfőtől 30 napos határidőre rendkívüli állapotot rendelt el Románia területén.

,,Az új koronavírus okozta pandémiát csak olyan rendkívüli intézkedésekkel lehet megállítani, amelyek már bizonyították pozitív hatásukat a vírus által súlyosan érintett országokban. Ezek az intézkedések a közegészségügyre és a társadalmi-gazdasági területre vonatkoznak, ugyanakkor korlátozhatják az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. Bármennyire is nehéz ezekhez a korlátokhoz alkalmazkodni, ez az egyetlen módja annak, hogy megmentsük szeretteink és a körülöttünk élők életét. Nagyon fontos az emberek pontos tájékoztatása, ezért el szeretném mondani, hogy mit is jelent tulajdonképpen a most kihirdetett szükségállapot” – mondta az államfő.

Kifejtette: a gyermekek és az egyetemi hallgatók védelme érdekében a szükségállapot idejére felfüggesztik az óvodák, iskolák és egyetemek tevékenységét.

,,Nagyon fontos csökkenteni ezekben a nehéz időkben a polgárok pénzügyi terheit, ezért a szükségállapot idején a gyógyszerek és orvosi felszerelések, az alapélelmiszerek, a közművek, mint például a villamos- és hőenergia, a gáz, a víz és a csatorna, valamint az üzemanyag ára korlátozható a rendkívüli állapot kihirdetését megelőző három hónap átlagának keretein belül” – mondta Iohannis.

Azt is elmondta, hogy a koronavírus elleni küzdelem költségeit az egészségügyi minisztérium fedezi, az ellátásra minden Romániában tartózkodó személy jogosult.

,,Azok számára, akik a koronavírus-fertőzés miatt otthoni elkülönítésben vannak, támogatási rendszert dolgoznak ki, amelyeket a helyi hatóságok hajtanak végre” – tette hozzá az államfő.

Iohannis elmondta: a koronavírus-fertőzés hatásai által érintett cégeket az érvényben lévő törvényektől eltérő rendelkezésekkel segítik.

,,Szociális védelemben részesülnek azon gazdasági ágazatok munkavállalói és családtagjai, amelyeknek tevékenységét a hatóságok részben vagy egészben leállították” – jelentette ki Iohannis.

Kifejtette: fizetésemelésre jogosultak azok az alkalmazottak, akik nem kaphatnak szabadnapot gyerekük felügyeletére, míg zárva tartanak az iskolák, amennyiben a másik szülő nem kapott szabadnapot erre a célra.

Ez alatt az időszak alatt támogatják a home office rendszerű munkát (távmunkát) mind az állami, mind a privát szférában, és elektronikus formában igényelhetők a szociális juttatások és szolgáltatások.

Ugyanakkor egyszerűsítetik az egészségügyi eszközök és felszerelések beszerzését, a szükségállapot ideje alatt nem kötelező a közbeszerzésekre vonatkozó rendelkezések betartása.

A rendkívüli állapot ideje alatt, néhány kivételtől eltérően, felfüggesztik a területi munkaügyi felügyelőségek által végzett ellenőrzéseket, és a bíróságokon is csak a sürgős ügyeket tárgyalják.

agerpres.ro