Fri. Feb 23rd, 2024

A suli jó is lehet !

,,Az iskolai élet egyesek számára nyűg, mások számára szórakozás, de vannak olyanok is, akik lehetőséget látnak benne. Azt gondolom (sok évi tapasztalattal a hátam mögött), hogy tőlünk, pedagógusoktól, diákoktól és szülőktől függ, hogyan éljük meg ezt a cseppet sem könnyű és kihívásokkal tele létet, amit iskolának neveznek.

Az iskola feladata nemcsak az oktatás és nevelés, hanem, hogy élményt nyújtson a diákoknak, olyan pillanatokat, amiben a diák felfedezheti a világot, amelyben él, megismerheti saját és társai értékeit, megtudhatja miben jó és hol kell még pótolnia hiányosságait, mert azok mindannyiunknak vannak. Szerintem az osztálykirándulás is ilyen élményforrás lehet.

2019. április 26-27-én a Cserey-Goga Technológiai Líceum IX. B osztálya egy ilyen élményforrást fedezhetett fel Erdély csodálatos tájain. Az útvonal (Kolozsvár-Marosvásárhely-Segesvár-Brassó) lépten-nyomon lehetőséget nyújtott a tanulásra, szórakozásra, örömre, bátorságpróbára. Két kellemes napot tudhatunk magunk mögött, a nap sütött, a táj gyönyörű volt, a nevezetességek és élmények, amiket láttunk és átéltünk ámulatba ejtőek voltak: Kolozsváron a csónakázás, a Fellegvár, a központ, a BBTE központi épülete. Marosvásárhelyen a Kultúrpalota, a Nemzeti Színház, a vár, a központi sétány. Segesváron a Történelmi Múzeum és az Óratorony, a diáklépcső, a központ, a Kolping házban eltöltött éjszaka. Brassóban a felvonó, a Cenk, a Fekete Templom, a történelmi központ stb.”

A kirándulásról részletesebben az e heti Szilágyságban olvashatnak.