Thu. Jun 8th, 2023

A matematika ünnepe: a XXVIII. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny

,,Szilágy megyét az a hat tanuló képviselte, aki a II. Országos Magyar Matematikaolimpián erre elnyerte a jogot: a IX. osztályos Pünkösti Györk, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium diákja (felkészítő tanára Bara Lajos) és Boda Edina, a Silvania Főgimnázium tanulója (felkészítő tanára Turdean Katalin); a X. osztályos Domokos Ábel és Nagy Kitti-Rozália, mindketten a Silvania Főgimnázium tanulói (felkészítő tanáruk Turdean Katalin); a XI. osztályos Boda Viktória és a XII. osztályos Keresztes Beáta, mindketten a Silvania Főgimnázium tanulói (felkészítő tanáruk Zay Éva). A csoportot Nagy Lenke, a Zilahi Református Wesselényi Kollégium matematika tanárnője kísérte. Zay Éva, a Silvania Főgimnázium matematika tanárnője a versenybizottság tagjaként vett részt a feladatsorok összeállításában, illetve a dolgozatok értékelésében.

A díjkiosztón Domokos Ábel, a Silvania Főgimnázium X. osztályos tanulója (felkészítő tanára Turdean Katalin) dícséretben részesült. Keresztes Beáta, a Silvania Főgimnázium XII. osztályos tanulója (felkészítő tanára Zay Éva) Sapientia-különdíjat vehetett át. Mindkettejüknek gratulálunk!

A díjkiosztó ünnepségen jelen volt dr. Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkár. Beszédében elmondta, hogy ,,aki matematikát tanul, az a tűzzel játszik. A matematika könnyen lenyűgözi, elcsábítja, rabul ejti az embert. Csodálatos titkokat rejt, melyek egyike-másika kis szerencsével és kemény munkával megfejthető. A megvilágosodás pillanatának katarzisa semmivel sem összehasonlítható, felemelő érzés. (Pach János) A díjazottak mellett minden résztvevő diáknak gratulálok, mindannyian győztesek, a logikus gondolkodás művelői, akik előtt fényes jövő áll. Tiszteletemet, megbecsülésemet és köszönetemet fejezem ki a felkészítő pedagógusoknak, akik magas szinten művelik a tehetséggondozást. Tisztelet és elismerés illeti mindazokat, akik a szervezési munkálatokban vették ki fáradhatatlanul a részüket.” A záróünnepség után találkozott a szilágysági csapattal, gratulált a nemzetközi versenyen való részvételükért és külön gratulált a két díjazott tanulónak, illetve felkészítő tanáraiknak a sikeres teljesítményhez.

Öt napon át Marosvásárhely a matematika városa volt, ahol egy nagy család vendégeskedett, a matematikát szerető, művelő, tisztelő, értékelő diákok és tanárok közössége. Megtapasztalták, hogy a közös érdeklődés összehoz és összeköt, barátságok és munkaközösségek alakulnak ki hosszú évekre. Örülünk, hogy részesei lehettünk a matematika ünnepének.”

A matematikaversenyről részletesebben az e heti Szilágyságban olvashatnak.