Mon. Jun 24th, 2024

A Romániába érkező immunizált személyeknek már nem kell karanténba vonulniuk

Nem kell karanténba vonulniuk a Romániába beutazóknak, függetlenül attól, hogy melyik országból érkeznek, ha megkapták a koronavírus elleni oltás második dózisát, és a második oltás időpontjától eltelt legalább 10 nap – döntötte el hétfői ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

Az immunizált személynek határátlépéskor igazolnia kell, hogy megkapta a koronavírus elleni oltás második dózisát. Ezt a dokumentumot az az intézmény állítja ki, ahol a vakcinát beadták. A CNSU nem pontosította, hogy le kell-e fordítani románra a külföldön kiállított igazolást.

A testület hétfői határozata értelmében mentesülnek a karantén alól azok is, aki fertőzött személlyel érintkeztek több mint 10 nappal a második dózis beadása után. Ugyanakkor a 10-ik napon feloldják a karanténját azoknak, akiknek a 8-ik napon végzett koronavírustesztje negatív és tünetmentesek.

A CNSU arról is határozott, hogy nem kell karanténba vonulniuk Romániában azoknak a Nagy-Britanniából érkezőknek sem, akik korábban pozitív volt a tesztjük, de a fertőzés kimutatásától legkevesebb 14 nap és nem több mint 90 nap telt el.

A testület frissítette a járványügyi szempontból kockázatosnak minősülő országok jegyzékét is, amely január 19-én lép érvénybe. A listán 48 állam szerepel, Magyarország nincs köztük. Ahhoz, hogy hatályba lépjen, a CNSU határozatát kormányhatározatba kell foglalni.

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK
ANDORRA
ARGENTÍNA
ARUBA
AUSZTRIA
BRAZÍLIA
CIPRUS
CSEHORSZÁG
DÁNIA
DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG
EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK
ÉSZTORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
GIBRALTÁR
GRÚZIA
HOLLANDIA
HORVÁTORSZÁG
ÍRORSZÁG
IZRAEL
JERSEY
KANADA
KARIBI HOLLANDIA
KOLUMBIA
LENGYELORSZÁG
LETTORSZÁG
LIECHTENSTEIN
LITVÁNIA
LUXEMBURG
MÁLTA
MONACO
MONTENEGRÓ
NAGY-BRITANNIA
NÉMETORSZÁG
OLASZORSZÁG
PALESZTINA
PANAMA
PORTUGÁLIA
PUERTO RICO
SAN MARINO
SEYCHELLES-SZIGETEK
SPANYOLORSZÁG
SVÁJC
SVÉDORSZÁG
SZENT-MÁRTON SZIGET
SZERBIA
SZLOVÁKIA
SZLOVÉNIA
TURKS- ÉS CAICOS SZIGETEK

korona.rmdsz.ro