Mon. Feb 26th, 2024

A román külügyminisztérium felkéri a magyar felet, hogy tartózkodjék a provokációktól és a feszültségek fokozásától

A budapesti román nagykövet nem utasította el a párbeszédet a magyar külügyminiszterrel, csak azt javasolta, hogy a találkozóra hétfőn kerüljön sor – olvasható a román külügyminisztérium pénteken kiküldött közleményében.

Az MTI korábban Magyar Leventét, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkárát idézte, aki azt nyilatkozta: az úzvölgyi események miatt bekérették a minisztériumba a budapesti román nagykövetet, de ő a diplomáciában példátlan módon megtagadta a párbeszédet.

A román külügyminisztérium ‘határozottan elutasítja a budapesti közjogi méltóság vádjait és elfogadhatatlan nyelvezetét, és felkéri a magyar felet, hogy tartózkodjék a provokációktól és a feszültségek fokozásától, amelyeket többek közt egy magas rangú magyar közjogi méltóság jelenléte is táplált az úzvölgyi nemzetközi temetőnél, mint ahogy az is, hogy az úzvölgyi helyzetet és a június 6-i eseményeket elferdítve mutatták be’ – áll a dokumentumban.

Eszerint a magyarországi közjogi méltóság ‘a román fél hivatalos meghívása nélkül’ tartózkodott Romániában.

,,A külügyminisztérium hangsúlyozza az úzvölgyi temető nemzetközi jellegét, valamint azt, hogy minden államnak joga van korlátozások nélkül megemlékezni azon hőseiről, akik abban a temetőben nyugszanak” – írja a közlemény.

A minisztérium szerint a rendfenntartók biztosították a közrendet a környéken, és ők arról tájékoztattak, hogy az esemény alatt nem történt erőszakos cselekedet sem a résztvevők között, sem a résztvevők és a csendőrök között.

A román fél ‘állandó jelleggel nyugalomra és mértékletességre tett felhívást, és sajnálattal állapítja meg, hogy a magyar hivatalosságok éppen ellenkező hozzáállást tanúsítanak mind nyilatkozataik, mind a közösségi hálón terjesztett uszítások révén.’

A román külügyminisztérium ugyanakkor nyitott a párbeszédre, hogy olyan konstruktív és kiegyensúlyozott megoldást találjanak a helyzetre, amelyet a helyi közösség román és magyar tagjai egyaránt elfogadnak.

Azt is közli, hogy pénteken tiltakozását fejezte ki a magyar külügyminisztériumnak amiatt, hogy Románia Budapesti Nagykövetsége előtt egy nem engedélyezett tüntetésen szélsőséges, xenofób és antiszemita magyarországi csoportok – a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom – ismét meggyalázták Románia állami jelképeit. A román külügy szerint ezen tettek súlyossága határozott fellépést követel meg a magyar hatóságoktól, amelyeknek be kell tartaniuk a külképviseletek biztonságára vonatkozó nemzetközi kötelezettségeket. ,,Ugyanakkor felháborító, hogy Románia állami jelképeinek meggyalázása a magyar rendőrség alakulatainak jelenlétében történt, amelyeknek elsődleges feladatuk lett volna ezen tettek megakadályozása” – olvasható még a dokumentumban.

,,A külügyminisztérium felszólítja a magyar hatóságokat, hogy ezeket a megnyilvánulásokat minden törvényes eszközzel bátortalanítsa és ítélje el, és sürgősen kezdjen kivizsgálásba a vétkesekkel, valamint a rendőri alakulat passzivitásával kapcsolatban. A MAE ugyanakkor kéri a budapesti hatóságokat, hogy tartózkodjanak olyan gesztusoktól, amelyek a helyzetet fokoznák” – írja a szaktárca közleménye.