Thu. Apr 18th, 2024

A PSD 8, a PNL 7, az USR-PLUS 4, az RMDSZ 2, az AUR 2 bizottsági elnöki tisztséget kapott a szenátusban

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nyolc, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hét, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség négy, az RMDSZ kettő, míg a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) szintén két bizottság elnöki tisztségét kapta meg kedden a szenátusban.

A PSD képviselője vezeti majd az alkotmányjogi (Ion Rujan), a külügyi (Titus Corlăţean), az európai ügyi (Angel Tîlvăr), az erdő- és vízgazdálkodási (Liviu Lucian Mazilu), az egészségügyi (Adrian Streinu Cercel), a távközlési (Marius Humelnicu), az emberi jogi (Matei Constin Bogdan) és a szabályzatfelügyelő (Marius Toanchină) bizottságot.

A PNL szenátora elnököl majd a jogi (Iulia Scântei), védelmi (Nicoleta Pauliuc), mezőgazdasági (George Scarlat), oktatási (Monica Anisie), művelődési (Viorel Badea), szállítási (Toma Petcu) és tudományügyi (Sorin Cîmpeanu) bizottságban.

Az USR-PLUS megkapta a pénzügyi (Claudiu Mureşan), a gazdasági (Silvia Dinică), a munkaügyi (Ştefan Pălărie) és a környezetvédelmi (Aurel Oprinoiu) bizottság vezetését.

Az RMDSZ vezeti a közigazgatási (Császár Károly) és az energiaügyi (Antal Lóránt) bizottságot.

Az AUR adja a határon túli románokért felelős (Claudiu Târziu) és a visszaéléseket kivizsgáló (Diana Şoşoacă) bizottság elnökét.

Egy szenátor csak egy állandó bizottság vezetésében vehet részt. A bizottsági tagokat a frakcióvezetők bizottsága nevezi ki a választások eredményeként felállt szenátus összetételének figyelembevételével.

agerpres.ro