Fri. Feb 23rd, 2024

A paradicsomtermesztési támogatási programról

Az előzetes tervekkel ellentétben Adrian Oros ügyvivő mezőgazdasági miniszter mégsem szigorította drasztikusan a paradicsomtermesztési programot.

Míg a hét elején közzétett rendelettervezet szerint legkésőbb május 31-ig adtak volna időt az üvegházban és fóliasátorban termesztett paradicsom értékesítésére azoknak a zöldségtermesztőknek, akik pályáznak a 3.000 eurós de minimis (csekély összegű) támogatásra, ezt a dátumot június 15-re módosították. Ugyanakkor a tervezetben rögzített hektáronkénti minimális termés-mennyiséget is csökkentették, 4 tonnáról 3 tonnára.

Rossz hír azonban, hogy a 3000 eurós támogatás a maximális összeget jelenti, amennyiben több termelő jelentkezik, mint amennyit ki tudnak fizetni a program keretösszegéből, csökkenteni fogják a támogatást.

A mezőgazdasági minisztérium a tervek szerint idén legtöbb 187 millió lejt szán a de minimis támogatásra. Erre akkor jogosult egy kertészet, ha három egymást követő esztendőben nem részesült már 20 ezer eurót meghaladó csekély összegű támogatásban.

Sütő Attila