Sat. Nov 28th, 2020

„A nehéz időkben össze kell fognunk, a nehéz időkben csak egymásra számíthatunk”

A kampány közepén, mintegy megerősítve az RMDSZ szilágysági kampánystábját, csütörtökön november 19-én Kelemen Hunor szövetségi elnök ellátogatott Szilágy megyébe, Szilágyperecsenbe, találkozott a megye elöljáróival, Boncidai Csaba helyi polgármesterrel, Józsa Tibor alpolgármesterrel, és elbeszélgetett a szilágyperecseni lakosokkal, vállalkozókkal.

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, a szövetségi elnök a szilágysági magyarok nagy támogatója, mindenben mellettünk van, próbál mindent megtenni az itt élőkért, az itteni lakosok igényeinek teljesítéséért. „A mai nap azért látogatott el hozzánk, hogy támogassa csapatunkat, és arra biztassa az itt élő magyar választókat, hogy december 6-án menjenek el szavazni, mert nagyon fontos a parlamenti képviselet. Csak akkor tudunk eredményeket elérni, csak akkor hallathatjuk hangunkat, ha mi is résztveszünk a döntéshozatalban. Fontos, hogy véleményünknek hangot adjunk, és harcoljunk az érdekeinkért, a magyar települések fejlődéséért, unokáink jövőjéért. A település, Szilágyperecsen, pedig jelzés értékű, arra kell ösztönözzön másokat, hogy több éves munkával nagy eredményeket lehet elérni. Addig, amíg dolgos, szorgalmas emberek lakják településeinket, az előrehaladás látványos lesz, fiataljaink pedig remélhetően az itthonmaradást választják. Ma találkoztam olyan családdal, aki Székelyföldről költözött vissza Perecsenbe, mert ezt a települést érezte otthonának. Tegnap, Szilágynagyfaluban értesültem arról, hogy egy újpesti fiatalember szilágynagyfalui feleségét követve telepedett le a faluba, mert itt is lehet békében, biztonságban élni. Egyre többen vannak, akik idegenként megyénket választják, vagy idegenből hazaköltöznek. Ez példaértékű kell legyen sok eltávozott hazánkfia számára” – emelte ki a képviselő.

Kelemen Hunor szövetségi elnök lapunknak a december 6-ai választásról elmondta, ez a választás a romániai magyarokról, az erdélyi magyarokról is szól. 30 esztendő után sincs alternatívája az etnikai képviseletnek, mert a román pártok közül egyik sem tűzi ki célul, és nem veszi be a programjába, hogy a magyar közösség érdekeit képviselje. „Olyan helyzetet kell teremtenünk, és ezt csakis összefogással lehet megtenni, hogy ne legyünk megkerülhetőek, ne tudjanak átugrani rajtunk, hogy a döntések meghozatalában, a parlamentben, szükség legyen ránk is, és vegyék figyelembe azt, hogy mit akar ez az 1,2-1,3 milliónyi magyar ember ebben az országban.

Az összefogást most december 6-án a magyar embereknek kell megmutatniuk, mert az az együttműködés, összefogás, amit a szövetség, a Magyar Polgári Párttal, és az Erdélyi Magyar Néppárttal létrehozott, és közösségi elvárás volt, akkor teljesedik ki, hogyha e mögött ott vannak a magyar emberek. Nehéz időket élünk, a nehéz időkben össze kell fognunk, a nehéz időkben csak egymásra számíthatunk. Ez a természeti csapás, ez a katasztrófa, vírusjárvány, meghaladja egy-egy ember erejét. Nem mi döntöttük el, hogy ilyen körülmények között választást kell szervezni, ez a kormány felelőssége, de aki most dühös, – én is az vagyok, aki most haragszik, én is haragszom a kormányra, a rossz, buta döntések miatt – akkor jár el helyesen, hogyha szavazatával mutatja meg, hogy képesek vagyunk a rendteremtéshez hozzájárulni, képesek vagyunk olyan helyzetet teremteni, hogy a romániai magyarokat ne lehessen megkerülni.

Dühösek vagyunk, mert bezárták az iskolákat, szerintünk ezeknek mindenhol működniük kellene, az I-VIII osztálynak szinte kötelezően, mert ellenőrzött körülmények között a gyerekek mehetnének iskolába. Nem lehet megspórolni, hogy pedagógus irányításával tanuljanak meg írni, számolni, összeadni, és az alapvető kérdéseket otthon nem lehet online módszerrel megtanulni. Látom a saját gyerekemen, hogy milyen erőfeszítést tesz ő is, meg a tanítónénije is. Haragszunk, mert nem transzparensek ezek a döntések, és dühösek vagyunk azért, mert olyan intézkedéseket hoz a kormány, amelyekre nem lett volna most szükség, és mégis ilyen körülmények között azt mondom, hogy a megszerzett szabadságunkkal akkor tudunk élni, hogyha szavazunk. Az csak egy látszatszabadság, hogy szabadon eldöntöm, hogy nem megyek szavazni, otthon ülök. Ezzel átadom a döntést, mások kezébe teszem, és ez nem jó. Ezért arra kérem a szilágysági magyar embereket, hogy azt, amit az önkormányzati választásokon elértünk, azt, amit 30 éven keresztül építettünk, december 6-án erősítsük meg.

Erős, nagy magyar közösségek vannak Szilágy megyében és Perecsen is ezek között egy nagyon előkelő, vezető helyet foglal el. Ma mindenki úgy tudja, hogy itt Szilágyperecsenben a hagyma az, ami a szilágyperecseni identitást megadja, még szobra is van a hagymának, de akkor, amikor a vállalkozásokat ma meglátogattuk, azt láttuk, hogy itt olyan erős vállalkozások vannak, amelyek tudást, technológiát és nagy precizitást igényelnek, és képesek hazai meg külföldi piacra dolgozni. Az, hogy nincs munkanélküliség – ezt kérdeztem a polgármestertől, ezt kérdeztem a vállalkozóktól, túl azon, hogy miben tudunk segíteni, – azt mutatja, hogy igen, ezeknek a vállalkozásoknak itt van jövője, hisz a környező falvakból is járnak ide dolgozni. De ehhez mi kellett? Kellett egy erős akarat, hogy teremtsen a község, a polgármester, az önkormányzat vállalkozásbarát környezetet, és kellettek olyan vállalkozók, akik belevágtak. Egyesek 20-25 éven keresztül építkeztek, és nem hagyták abba, és a nehéz időszakot is túlélték. Megkérdeztem, hogy milyen visszaesések voltak, amire elmondták, hogy volt valamennyi, viszont úgy terveztek, hogy a jövő év közepéig már vannak megrendeléseik, senkit nem kellett elbocsátaniuk, sőt fejlesztenek, bővítenek, és ez hihetetlenül fontos, hogy a nehéz időben a munkahelyeket megőrzik, új munkahelyeket teremtenek, és ezáltal van az itt élő embereknek biztos, stabil munkahelyük is, jövőjük is” – nyilatkozta a szövetségi elnök.

Kulcsár Mária