Wed. May 25th, 2022

A napokban születik végleges döntés az új prefektus személyét illetően

A prefektusi tisztségeket illetően véget értek a koalíciós egyezségek, ezáltal a 41 megyéből 5 megye élén RMDSZ-es prefektus lesz. Köztük szerepel Szilágy megye is, ahol jelenleg a szövetségnek alprefektusa van Vasvári Róbert-István személyében.

Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy Megyei szervezetének elnöke elmondta, megtiszteltetés, hogy Szatmár, Kolozs, Kovászna és Arad megye mellett Szilágy megye is RMDSZ-es prefektust állíthat a következő négy évre. A napokban a szövetség testülete, az állandó tanács összeül, és eldöntik, hogy ki töltse be ezt a tisztséget. „Olyan személyt fogunk jelölni, aki a közigazgatásban tájékozott, ismeri a megye gondjait, problémáit, és a magyar közösség hasznára válik” – nyilatkozta a képviselő, hiszen, mint mondta, a prefektusi tisztség nagy felelősséggel jár, az alkotmány, a törvény által előírt feladatokat látja el, ellenőrzi a törvényességet az önkormányzatok, a megyei hatóságok szempontjából, koordinálja az állami intézmények tevékenységét.

 

A Szilágy megyei iskolák felkészültek az iskolakezdésre

Novembertől az RMDSZ próbálta meggyőzni a partnereket, hogy az iskolai oktatást meg kell kezdeni, mert nagy lesz a lemaradás, végül a szakemberek véleményére alapozva megszületett a döntés, február 8-tól iskolába járhatnak a diákok.

,,Nagyon fontos kérdés az iskolakezdés, hiszen tapasztaltuk, hogy mekkora terhet jelent a szülőknek, a gyerekeknek az online oktatás, főleg a kicsi gyermekeknél, óvodásoknál, elemistáknál, valamint a végzős diákoknál, akiknek vizsgázniuk kell, és az eredmény befolyásolhatja a jövőjüket, az életüket” – hangsúlyozta a képviselő. Nyilvánvaló, hogy az óvintézkedéseknek a betartása továbbra is alapvető, és minden oktatási intézményben be kell tartani, mert nagyon fontos, hogy se a gyermekek, se a tanárok ne betegedjenek meg, ugyanakkor a terhet le kell venni a szülők válláról, és nem szabad elveszíteni ezt a generációt, különösképpen a kicsiket, akik az online tanítás során csak a szülőkre számíthattak.

,,Szilágy megyében az iskolák fel vannak készülve a kezdésre, és el kell mondanom egy kulcsfontosságú dolgot, amit eddig nem hangoztattunk. Novemberben, a parlamenti választási kampányban 40 ezer darab védőmaszkot kaptunk a magyar kormánytól, amit kiosztottunk az iskoláknak, kórházaknak, öregotthonoknak, és mivel online oktatás zajlott, az iskoláknak szánt adomány megmaradt, így egyelőre biztosítva van mind a gyerekek, mind a tanárok számára a védőmaszk” – közölte a képviselő.

 

Kedden plenáris ülésre került sor

Mint minden ülésszak elején megszavazták a házvezetőséget, kialakította minden frakció a saját vezetőségét, amit felolvastak a plénumban, és megszavazták a házvezetőségét. Seres Dénes képviselő továbbra is betölti a háznagyi tisztséget az RMDSZ megbízásából.

A képviselő megemlítette, hogy az állandó tanács kizárta soraiból Apjok Norbert képviselőt, aki tisztességtelenül járt el, hamis dokumentumot nyújtott be, mondván felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ami 2020-ban követelmény volt. Miután megválasztották képviselőnek, megígérte, írásba adta, hogy lemond, de ez nem történt meg. A visszaélést az RMDSZ vezetősége nem tudja elfogadni, ezért a képviselőt kizárták a szervezetből, bár ehhez hasonló eset még nem történt az RMDSZ frakciójában. Nyilvánvaló, hogy a mandátumát nem tudják visszavonni, a törvény ezt nem engedi meg, ezáltal független képviselő lett Apjok Norbert.

Kulcsár Mária