Thu. Feb 29th, 2024

A Minority SafePackről Brüsszelben

A részvételi demokrácia erősítése, a polgárok bevonásának jövőbeli lehetőségei volt a témája a brüsszeli néppárti think-thank, a Wilfried Martens Központ éves legnagyobb eseményének, a NET@WORK konferenciának. A Kós Károly Akadémia javaslatára szervezett szerdai panelbeszélgetésen Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, a FUEN elnöke tartott vitaindító előadást.

Vincze Loránt elmondta, hogy a részvételi demokrácia témáját európai parlamenti képviselőként és FUEN elnökként is fontosnak tartja. Rámutatott, hogy az európai polgári kezdeményezések egyelőre nem értek célt, mert nem történt jogalkotás a sikeres kezdeményezések esetében. Eltökéltségre van szükség, hogy az EB-ben ez változzon – fogalmazott Vincze.

A képviselő beszédében kitért arra, hogy a puszta választói részvételen túli polgári aktivitás azzal arányosan fejlődik, ahogyan tudatosítják az emberek, hogy az uniós szintű döntéshozatal a mindennapi életüket befolyásolja. Vincze bizakodó a polgárok bevonását célzó erőfeszítések jövőbeli alakulását illetően. Az uniós intézményeknek, főként az Európai Bizottság hozzáállásának is változnia kell, hogy végre a jogalkotásban eredményesek legyenek az uniós szintű polgári kezdeményezések. Az EU-s intézmények partnerek kell legyenek a civil és szakmai szervezetekkel.

A konferencia előadói között volt Szász Attila, a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztő-helyettese, aki a rádió keretében végzett közösségmozgósító tevékenységüket mutatta be, Rainer Wieland német néppárti EP-képviselő, az EP alelnöke, a kérdéskör jó ismerője, és Carsten Berg, aki a magáról az Európai polgári kezdeményezésről elnevezett civil szervezet koordinátoraként fejtette ki véleményét.

RMDSZ-tájékoztató