Tue. Mar 5th, 2024

A kijelölt kormányfő megnevezett néhány minisztériumot, amely az új kormányban már nem fog létezni

Ludovic Orban kijelölt kormányfő szerda este megnevezett néhány olyan minisztériumot, amely az új kormányban már nem fog létezni; ezek között van az energetikai minisztérium, illetve a külhoni románokért felelős tárca.

,,Az energia is gazdaság, a turizmus is gazdaság. Víz, erdő, környezet egy területhez tartoznak. Az Európai Unió Tanácsában egy tárca felel a szállításért, infrastruktúráért és távközlésért, mi is összevonjuk az infrastruktúrát a távközléssel. Ezek normális dolgok. Nincs négy külügyi minisztériumunk, hanem csak egy, ez foglalkozik a külpolitikával. Sok minisztériumot csak a zsíros állásokért hoztak létre. Még tárgyalunk az ifjúsági és sportminisztérium kapcsán, tekintve, hogy jövőre olimpiai év lesz, érzékeny a dolog a sport terén” – nyilatkozta Orban a B1 TV szerda esti műsorában.

Orban kifejtette, a külhoni románokért felelős minisztérium egyfajta ‘utazási iroda volt, a közpénzek kiutalásának eszköze’, amely olyan médiákat pénzelt például Moldova Köztársaságban, amelyek Európa ellenesek voltak és támadták az európai utat követni kívánó demokratikus alakulatokat.

Orban rámutatott még, a bizalmatlansági indítvány 238 vokssal ment át a parlamenten, és nekik jelenleg ehhez képest 15-tel több szavazatuk van, amelyre számítanak a kormány parlamenti beiktatásához szükséges bizalmi szavazatkor, de a tárgyalások folytatódnak.

A kijelölt kormányfő az USR támogatására számít a parlamentben és úgy véli, a Pro Románia párt is támogatni fogja a kormányt.

Hozzátette, az eddigi tárgyalásokon nem kértek még tőle olyat, amely ellenkezne a PNL ideológiájával, hitével és programjával.

,,Életbevágóan fontos Románia számára, hogy beiktassunk egy legitim kormányt, amely minél gyorsabban nekilát a munkának, mert ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy egy rakás dolog tönkremegy az országban, illetve, hogy hagyjuk a jelenlegi kormányt olyan költségekbe verni az államot, amelyekre nem létezik fedezet” – állította még Ludovic Orban.

Rámutatott ugyanakkor, hogy december 22-e előtt nem lehet előre hozott választásokat kiírni.

agerpres.ro