Sun. Oct 1st, 2023

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar strukturális nehézségekkel szembesül

Öt év alatt, 2014 és 2019 között megkétszereződött Románia kül­kereskedelmi agrármérlegének hiánya, amely 2,1 milliárd euróról 4,3 milliárd euróra emelkedett – olvasható a Román Nemzeti Bank makroprudenciális politikát felügyelő bizottsága által készített jelentésében.

A 2019. évi 17,4 milliárd euró külkereskedelmimérleg-hiányból 4,3 milliárd eurót az agrárkül­kereskedelem generált. Megállapították, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar strukturális nehézségekkel szembesül, ezért képtelen fedezni az egyre növekvő belföldi keresletet.

A jelentés szerint a belföldi élelmiszeripari vállalkozások fejlődési potenciálját csökkenti az egyre növekvő behozatal olyan körülmények között, hogy szerkezeti természetű versenyképességi hiány figyelhető meg még a Romániában fellelhető nyersanyagok esetében is.

A Hotnews.ro hírportál emlékeztetett, hogy a mezőgazdasági minisztérium adatai szerint tavaly az első három negyedévben Románia 12,41 millió tonna élelmiszert és mezőgazdasági terméket exportált 5,21 milliárd euró értékben, ugyanakkor az agrárimport mennyisége 7,91 millió tonna volt, kisebb, mint a kivitelé, de 6,46 milliárd euró értékével meg­haladta az exportét.

Sütő Attila