Wed. Jul 24th, 2024

A lovak után is igényelhetnek a gazdák területalapú mezőgazdasági támogatást

Döntőházként szavazta meg a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a lovakat tartó gazdák is igényelhessenek területalapú mezőgazdasági támogatást abban az esetben, ha lovakkal biztosítják a területek lefedettségét. „Az érvényben levő jogszabályok hátrányos helyzetbe helyezték a lótartó gazdákat, mert nem voltak egyértelműek azt illetően, hogy ők igényelhetnek-e területalapú mezőgazdasági támogatást vagy sem” – nyilatkozta Magyar Lóránd, a törvénytervezet kidolgozója a plénumi szavazást követően. Az RMDSZ mezőgazdasági szakembere elmondta:

„Figyelembe véve, hogy a jelenlegi jogszabály értelmezhetősége nem volt egyértelmű, sok lótartó gazda elesett a támogatás igénylésétől. Az általunk kezdeményezett törvénytervezet ezt a helyzetet tisztázza, és lehetőséget teremt a lótartó gazdák számára, hogy területalapú mezőgazdasági támogatást igényelhessenek a Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA) keresztül.”

A törvénykezdeményezés által kitolták a legeltetési üzemterv bevezetésének határidejét, ennek alkalmazása 2024. január 1-jétől válik kötelezővé.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép érvénybe.