Thu. May 30th, 2024

A kormányfő a tesztelési kapacitás és az intenzív terápiás ágyak számának növelését kérte az egészségügyi minisztertől

A tesztelési kapacitás növelését és az intenzív osztályokon található ágyak számának emelését kérte Ludovic Orban miniszterelnök Nelu Tătaru egészségügyi minisztertől a csütörtöki kormányülés elején.

A kormányfő szerint ugyanakkor növelni kell a kórházi ágyak számát azon covidos páciensek számára is, akiknek állapota kevésbé súlyos, de nem akarják otthoni elkülönítésben kezelni magukat.

,,Az igazoltan fertőzött személyeket monitorozni kell. Javasolom, hogy ebbe vonják be a háziorvosokat is, főként az enyhe eseteknél, ők ügyeljék fel a páciensek egészségügyi állapotának alakulását. A COVID-kórházak és háttérkórházak orvosai ezt nem tudják egyedül biztosítani, a közegészségügyi igazgatóságok orvosai pedig egy sor más feladattal, a járványügyi vizsgálatokal vannak elfoglalva” – mondta Orban.

A kormányfő hangúlyozta a kontaktkutatás fontosságát, rámutatva, hogy a kontaktok elkülönítése ,,a legjobb eszköz” a járvány elleni harcban.

Hozzátette, nagyon világosan kell továbbítani a lakosság felé, hogy minél inkább sikerül ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, annál normálisabb mederben zajlik az élet és a gazdaság annál kevésbé sérül.

agerpres.ro