Wed. Jul 24th, 2024

A kormány jóváhagyta az előadó-művészeti egyetemi karokon az alapképzés időtartamának háromról négy évre történő növelését

A kormány csütörtökön sürgősségi rendelettel jóváhagyta az előadó-művészeti egyetemi karokon az alapképzés időtartamának háromról négy évre történő növelését – jelentette be Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

,,Ezzel tettünk egy lépést az európai felsőoktatásban zajló folyamatokhoz való igazodás felé” – mondta a miniszter a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

Véleménye szerint az érintett egyetemek már idén ősztől megpróbálhatják gyakorlatba ültetni ezt az intézkedést, és felvételit hirdethetnek a 4 éves alapképzésre.

A sürgősségi kormányrendelettel ugyanakkor megteremtették a jogi keretet ahhoz, hogy az oktatási minisztérium egységes nyilvántartási rendszere összekapcsolható, interoperábilis legyen más intézmények adatbázisával. ‘Ez fontos lépés a digitalizáció szempontjából, de még fontosabb lépés ahhoz, hogy a romániai iskolai, egyetemi környezet sokkal jobban kapcsolódjon a társadalomhoz. Ily módon először kaphatunk majd információkat a romániai egyetemek végzőseinek jövőjéről’, a munkaerőpiacon való elhelyezkedésükről – vélte Cîmpeanu.