Wed. Mar 22nd, 2023

A héten fokozott ellenőrzések az utakon

Ezen a héten, november 14-20. között a közlekedési rendőrök a balesetek okainak megelőzésére és leküzdésére fektetnek hangsúlyt, valamint vizsgálják a közlekedés jogszerűségét.

A Szilágy megyei rendőrség csatlakozott egy országos szinten végrehajtott akcióhoz, és naponta ellenőrizték a közlekedési szabályok helyes betartását.

November 14-én, hétfőn a rendőrség helyes személyszállítást vizsgálta, több mint 80 személyszállító eszközt ellenőriztek a forgalomban, és 10 járművezetőnél szabálytalanságot állapítottak meg.

Az akció célja a közúti személyszállítás jogszerűségének ellenőrzése volt, amely során megvizsgálták, hogy a járművezető rendelkezik-e a személyszállításhoz szükséges dokumentumokkal, ellenőrizték az útvonal és a menetrend betartását a megfelelő megállókkal, a személyszállító járművek maximális terhelhetőségének betartását, valamint a jármű időszakos műszaki ellenőrzésének érvényességét.

November 15-én, kedden a közlekedésrendészet figyelmének középpontjában a gyalogosok és a közlekedés e kategóriája által elkövetett szabálysértések által okozott közúti balesetek megelőzése állt.

A rendőrök a hét minden napján folytatják akcióikat, szerdán a kerékpárosokra összpontosítanak.

A célzott tevékenységek célja a közúti kockázatok csökkentése és a közlekedők minden egyes kategóriájának felelősségteljesebbé tétele.

A közutakon való közlekedés biztonsága érdekében tartsa tiszteletben a közlekedési szabályokat és a többi közlekedőt – tájékoztatott a megyei rendőrség.

A közlekedésrendészet ajánlásai a gyalogosok számára:

A gyalogosoknak azt tanácsoljuk, hogy a közúton csak az erre kijelölt helyeken (gyalogátkelőhelyeken) és zöld jelzőlámpánál keljenek át, ahol van ilyen;

Mindig győződjön meg arról, hogy a gyalogátkelőhelyen is biztonságos az átkelés (a járművek a gyalogosjelzés előtt megállnak, különösen akkor, ha az úton mindkét irányban több sáv van);

Soha ne menjen át a gyalogátkelőhelyen futva, függetlenül attól, hogy mennyire siet;

Ne közlekedjen az úttesten, ahol nincs járda vagy leállósáv, ott az út bal oldalán, az úttest széléhez minél közelebb haladjon;

A közlekedési tisztviselők azt tanácsolják a gyalogosoknak, hogy rossz időben vagy sötétben viseljenek világos színű ruházatot és/vagy fényvisszaverő tárgyat, hogy láthatóak legyenek;

Azt is tanácsolják a gyalogosoknak, hogy ne menjenek át a tömegközlekedési jármvek előtt vagy mögött, ha azok megállnak egy megállóban.