Wed. Sep 27th, 2023

A civil szervezetek akkreditált megfigyelőket delegálhatnak a helyi népszámlálási bizottságokba

Egy újabb lehetőségünk adódik arra, hogy a magyar lakosság hatékonyan és korrektül meg legyen számolva a népszámláláson: civil szervezetek delegálhatnak akkreditált megfigyelőket a helyi népszámlálási bizottságokba. A napokban jelent meg az Országos Statisztikai Intézet erre vonatkozó végrehajtási szabályzata – tájékoztat a Népszámlálás.ro.

„A megfigyelők jelen lehetnek majd a hivatalos települési összeírópontokon, és akkor megadott időpontokban oda lehet irányítani a helyi magyar lakosságot. Ez különösen fontos azokon a településeken, ahol nem lesznek magyar számlálóbiztosok. Bár a megfigyelők nem vehetnek részt effektíven az összeírásban, a jelenlétük segítheti egy adott közösség mozgósítását, helyes regisztrálását” – véli Barna Gergő kampánykoordinátor.

A civil szervezetek 2022. március 30-ig nyújthatnak be kérést a megyei népszámlálási bizottságokhoz. Az akkreditált megfigyelők lehetséges szerepéről, a jelentkezés feltételeiről és jogosultságokról részletesebb információt a Népszámlálás.ro tájékoztatójában találunk.

2022.03.04., Kolozsvár