Wed. Jul 24th, 2024

A Blue Air október 10-én sem indítja újra járatait

Október 10-én sem indítja újra járatait a Blue Air diszkont légitársaság.

Pénteki közleménye szerint a vállalat mindent megtesz annak érdekében, hogy ismét felszálljanak a gépei, ezért tárgyalásokba kezdett potenciális befektetőkkel, hitelezőkkel és a román kormánnyal a tőkeszerkezetének átalakítása érdekében. “Ez azonban hosszas és bonyolult folyamat, ezért lehetetlen a járatok október 10-i újraindítása. A Blue Air tájékoztatni fogj az utazóközönséget a tárgyalások lezárása után a gépei felszállásának várható időpontjáról” – olvasható a közleményben.

A diszkont légitársaság már második alkalommal halasztja el a járatok újraindítását. Először szeptember 6-án jelentette be, hogy 12-éig nem szállnak fel a gépei a romániai repterekről. A döntést azzal indokolták, hogy nem tudják fedezni a járatok napi működtetésének költségeit, mivel a környezetvédelmi minisztérium zárolta a légitársaság számláit.

Bár a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) egy nappal később közölte, hogy felfüggeszti a vállalat számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a tartozása kifizetésére, a légitársaság szeptember 9-én bejelentette, hogy szeptember 12-e helyett csak október 10-étől indítja újra járatait, mert üzemanyagra sincs pénzük.

Szeptember 16-án a kormányfő bejelentette: a hivatalához tartozó ellenőrző testület fogja feltárni, hogy mi vezetett valójában a Blue Air számláinak zárolásához.

Nicolae Ciucă újságírói kérdésre megerősítette: felmerült az a gyanú, hogy a légitársaság számláit jogtalanul zárolták.

A kormány tartalékalapjából ötmillió lejt utaltak ki a légitársaság járatainak törlése miatt külföldön rekedt utasok hazaszállítására.