Mon. Jun 24th, 2024

A 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat

A 65 éven felüli személyek naponta 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat a kijárási tilalom ideje alatt – jelentette be kedd este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető rámutatott, a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről szóló katonai rendelet többek között előírja, hogy a 65 éven felüli személyek 11 és 13 óra között hagyhatják el otthonukat, ebben az idősávban is csak akkor, ha alapszükségleti cikkeket kell beszerezniük (beleértve a háziállatok szükségleteit is), ha halaszthatatlan egészségügyi ellátásra van szükségük, továbbá ha kiskorút, más idős személyt vagy fogyatékkal élő személyt kell ellátniuk. Emellett engedélyezett a lakhely körüli mozgás – de nem csoportosan – és a háziállatok sétáltatása.

A megszabott idősávon kívül csak abban az esetben hagyhatják el lakhelyüket a 65 éven felüliek, ha ez munkaügyben történik, vagy mezőgazdasági tevékenységet kell végezniük. ,,Itt orvosokról, üzletemberekről, tanárokról, tudósokról, illetve gazdákról van szó, akik bizonyítani tudják, hogy részt vesznek valamilyen tevékenységben” – fogalmazott Vela.