Tue. Apr 30th, 2024

Minőségi oktatás egyik alapvető eleme a katedrán levő személy

A minőségi oktatás egyik a­lap­ve­tő eleme a katedrán levő személy, aki példakép kell hogy legyen az általa nevelt generációk szá­mára, jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő kedden, az ok­tatás minőségének javításáról szóló, a Victoria-palotában tartott eseményen.

A kormányfő szerint egyik prio­ritása az oktatás kell legyen, ezért több fronton tevékenykednek, hogy növeljék a gyerekek minőségi oktatáshoz való hozzá­fé­rését: idén majdnem 47%-kal emelték az oktatás költségvetését, jelentősen növelték a tanári fizetéseket, támogatják a különböző beruházási terveket a bölcsődéktől az egyetemekig.

,,Minden, a tanügyi rendszer jobbítását célzó intézkedést a szociális partnereinkkel, szakszer­vezetekkel, a diákok és tanárok szervezeteivel való konzultálás nyomán kezdeményezünk, mivel meggyőződésem, hogy nyílt párbeszéddel lehet meghozni a legjobb döntéseket. A minőségi oktatás egyik alapvető eleme a katedrán levő személy, aki példakép kell hogy legyen az általa nevelt nemzedékek számára, formálja személyiségüket és élet­leckéket is ad nekik, amellett, hogy a tudást átadja. A nevelői munka hivatás; fáradhatatlan elhivatottságot és odafigyelést jelent. Ha óvónő, tanító vagy tanár vagy, nap mint nap te is új dolgokat tanulsz, lépést tartasz az új, a tanulók számára vonzóbb és gyerekközelibb tanítási módszerekkel” – fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette, a most induló ,,Oktatást alkotók” elnevezésű kezdeményezés egy modern online platform, amelyen keresztül a pedagógusok megoszthatják eredményes, vonzó módszereiket, tapasztalatot cserélhetnek.

,,Hiszek a projekt sikerében, amely elsősorban a gyerekek és fiatalok számára hoz előnyöket, mivel a kreatív, személyre szabott oktatási módszerekkel egy sokkal kellemesebb tanulási folyamatban vehetnek részt” – fejtette ki a kormányfő.
Véleménye szerint a projekt hozzájárul majd ahhoz is, hogy kevesebb gyerek hagyja ott idő előtt az iskolát, a pedagógusok számára pedig munkájuk, erőfeszítéseik elismerését hozza magával.