Tue. Apr 30th, 2024

Már 30 éves múltra tekint vissza a szilágycsehi színjátszás

Harminc éve töretlen sikernek örvend a szilágycsehi diákszínjátszás, valamint a hétvégén immár XXII. alkalommal megrendezett Határtalan Diákszínjátszó Fesztivál (PADIF).

„A Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál az erdélyi és magyarországi diákszínjátszók egyik legnagyobb találkozója. Alapvető célkitűzése, hogy régiónk fiatal műkedvelő és hagyományőrző színjátszóinak rendszeres fellépési, megmérettetési lehetőséget biztosítson. A találkozó egyben remek alkalom a részvevő együttesek közötti ismerkedésre, kapcsolatfelvételre. A diákok és a felkészítő tanárok igényes munkájának köszönhetően az elmúlt évek során ez a megmérettetés az erdélyi színjátszók színvonalas találkozójává lett” – mesélte Bodea György, a fesztivál szervezője.

Az idei háromnapos fesztivál pénteken ünnepi megnyitóval kezdődött, amelyen Bodea György bemutatta a szilágycsehi diákszínjátszást és a PADIF tevékenységét, ezt követően ismerkedésre és csapatépítő játékokra került sor. A hétvégén hét csapat, több mint száz fiatal lépett fel: a Berekenye Színjátszó Csoport Szilágycsehből, a Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Társulat Szilágybagosról, a Vitéz Lelkek Székelyudvarhelyről (Hargita megye), a Játékakadémia Szilágysomlyóról, a NagySzakSzínTár Nagykágyáról (Bihar megye), és a krasznai Tinikomédiások. Az elmúlt 21 évben összesen 445 csapat és több mint hétezer fellépő fordult meg a fesztiválon. Szombat délelőtt a fiatalok színjátszó tréningen vettek részt, melyet a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem képviselői – Szabó K. István színházi rendező, egyetemi oktató és Dr. Mátyássy Szabolcs, színművész, zeneszerző, egyetemi oktató – tartottak. Az előadásokat követően a Géz’N’Gúzok koncerten szórakozhattak a fiatalok.

A zsűri tagja, Varga D. István szilágycsehi magyar nyelv és irodalom szakos tanár kiemelte: „nagy öröm, hogy három év után újra benépesült a korábban már országosan ismert PADIF színpada. Jó volt újra megtapasztalni diákszínjátszóink lelkesedését, őszinte játékát. Az előadások tematikája, mint mindig, változatos, színes volt a sok humorral szórakoztató mesejátékoktól a kabaréjeleneten át a komoly emberi lét kérdéseket megjelenítő darabokig, monodrámáig. Örömmel láttuk viszont a PADIF két leghűségesebb csapatát, a székelyudvarhelyi Vitéz Lelkek csoportot és a krasznai Tinikomédiásokat. Élmény volt látni a diákok felszabadult játékát, s pozitív hatása volt annak is, hogy a találkozónak nem volt versenyjellege. Ennek ellenére eredeti rendezői elképzeléseket, ötletes színpadi megoldásokat és hiteles, érett egyéni alakításokat láthattunk a színpadon. Bízom abban, hogy a PADIF visszanyeri a fényét, és kisvárosunkban az október nem múlik el diákszínjátszás nélkül”.

A krasznai Tinikomédiások vezetője, Ozsváth Ilona a Maszolnak elmondta, csoportjuk számára a PADIF varázserővel bír. „Itt mutatkoztunk be először 22 évvel ezelőtt, itt éltünk meg sok-sok csodát, ezen a színpadon próbáltunk anno éjjel 1 óráig, a színitáborok idején. Szilágycseh az erdélyi diákszínjátszás igazi fellegvára. Hálásan köszönöm a megtisztelő lehetőséget és a sok biztatást. Ide mindig hazajövünk. Hajrá PADIF, hajrá Szilágycseh, hajrá diákszínjátszás!”

A PADIF-ról és a szilágycsehi diákszínjátszásról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Mar-30-eves-multra-tekint-vissza-a-szilagycsehi-szinjatszas oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.