Tue. Apr 30th, 2024

A ,,dalnok és a költő” folytatja körútját a Kárpát-medencében

Október utolsó hétvégéjén, Fábián Zoltán előadóművész, zenész és Thököly Vajk költő közös akusztikus-verses irodalmi bemutatót, műsorsorozatot tartott a Partiumban, a szilágysági Szilágynagyfaluban, Kémeren és a bihari Berettyószéplakon.

Berettyószéplakon szombat este a katolikus templomban, Szilágynagyfaluban vasárnap délelőtt, az Arany János napok keretein belül a református templomban, míg Kémeren vasárnap délután a református templomban láthatták-hallhatták a jelenlévők a vers és a dal közös áhítatát. Fábián Zoltán dalai a jövőben megjelenő lemezéről csendültek fel. Ezen dalok között több olyan is elhangzott, amelynek szövegvilága Thököly Vajk szilágysági költő tollából született.

A költő és a zenész elmondása szerint igenis szüksége van az embereknek ebben a rohanó világban, hogy néha megálljanak és elcsendesedjenek, meghallgatva egy-egy szívből szóló gondolatot, dalt, imát amely mindannyiunkról – mindannyiunkhoz szól, amely terápiát nyújt a léleknek, és tükröt tart az emberek elé. E tükörben ott a múltunk, a jelenünk, a reményünk a jövőhöz, megőrizve hitünk, kultúránk, hagyományaink, anyanyelvünk. Hiszen „eszköz a költő, a művész a teremtő kezében, így üzen dalokban, versekben.”

A történet folytatódik… Az elhivatottság alázatát és üzenetét hordozva dalban és versben az előadásra a jövőben Kárpát-medence szerte sor kerül néhány településen, a ,,dalnok és a költő” folytatja körútját és szívesen fogad el meghívást minden olyan rendezvényre, mely a magyar kultúra alappilléreire épül.

Fábián Zoltán elmondta: ,,A legfontosabb feladatunk átadni a jövő nemzedékének, mindezt a gyönyört, amit a magyarság önmagában hordoz, mind kulturálisan, mind a hagyományaiban és ezt a leghatásosabban, akkor tudjuk elérni, ha nem “ráerőszakoljuk” a fiatal generációra, hanem bevonjuk őket, hogy ők is részesei legyenek eme csodának.”