Tue. Apr 30th, 2024

A 100 éves Kornélia nénit köszöntötték Krasznán

Szép kort ért el Benkő Kornélia Irén, aki az idén, május 3-án töltötte a 100. életévét. A héten a falu legidősebb lakosát egy csokor virággal és díszoklevéllel a helyi polgármester, Bogya Miklós is felköszöntötte.

Kornélia asszony Krasznán született 1920. május 3-án, és mindvégig hű maradt szülőfalujához. 32 évesen ment férjhez egy helybéli szabómesterhez, Benkő Lajoshoz, akitől egy gyereke született, a 67 éves Benkő Gyula, akinek két gyereke és egy unokája van.

A mama hosszú életének titka talán a génekben van, mesélte fia, mert soha nem volt kórházban, nem fájt semmije, egészséges és nyugodt életmódot folytatott. Nehéz fizikai munkát sem végzett, mindig csak a ház körül tevékenykedett, legnagyobb öröme a mai napig a két unokája és az egy dédunokája. Legjobban férje halála viselte meg, akit 1985-ben veszített el, azóta velük él. Ők gondoskodnak róla, bár a néni még mindig önellátó, egyedül eszik, fel tud kelni az ágyból, de a napja nagy részét a szobában tölti, TV-t néz, és igényli a beszélgetést. Előrehaladott kora miatt sajnos már nagyot hall és nagy dioptriás szemüveget visel, néha fájlalja a térdét, kezét, de ez a korral jár, mondta a fia, aki még hozzátette, hogy a mama nagyon szívesen szeret mesélni a régi időkről, sok mindenre visszaemlékezik, főleg a férjével töltött évekre.

Boldog születésnapot, és további egészséget kívánunk mi is a mamának. Isten éltesse!

K.M.