Tue. May 28th, 2024

46.565 egészségügyi alkalmazott részesült a májusi hónapnak megfelelő kockázati pótlékban

46.565 egészségügyi alkalmazott kapta meg májusra a koronavírus-járvány miatt járó kockázati pótlékot – tájékoztatott szerdán az egészségügyi minisztérium.

Országszerte összesen 13.969, a sürgősségeken, mentőszolgálatoknál, közegészségügyi igazgatóságoknál, törvényszéki orvosi intézeteknél dolgozó személy, illetve a COVID-19-betegek szállításában, kezelésében részt vevő rezidens kapta meg májusra a 2500 lejes bruttó juttatást. Számukra a tárca megközelítőleg 35 millió lejt utalt ki az állami büdzséből, amely összeget később visszakapja az állam európai alapokból, szögezi le közleményében a minisztérium.

Emellett további 32.596, az egészségügyi rendszerben dolgozó személy kapta meg a juttatást, akik a kórházakban, dialízisközpontokban, laboratóriumokban, sürgősségi egységekben dolgoznak. Esetükben az országos egészségbiztosítási alapból utalták ki a pótlékokat, mintegy 81,5 millió lej értékben. Ez az összeg is vissza fog térülni európai alapokból.

A tárca leszögezi ugyanakkor, hogy a hatályos törvény értelmében a veszélyességi pótlékra jogosult személyek listáját az egészségügyi intézmények vezetősége állítja össze és küldi el a minisztériumnak.

agerpres.ro