Thu. Sep 28th, 2023

2500 lejig terjedő bírsággal sújthatók azok a munkáltatók, akik nem tartják be a kánikula idején érvényes szabályokat

1500-tól 2500 lejig terjedő bírsággal büntethetők azok a munkáltatók, akik nem tartják be a kánikula idején az alkalmazottak védelmére vonatkozó előírásokat, hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a munkaügyi felügyelőség.

,,Tekintve, hogy Románia területén nyáron hangsúlyozottan kellemetlen lehet a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladhatja a kritikus 80-as küszöböt, a munkaügyi felügyelőség területi kirendeltségein keresztül ellenőrizni fogja a hőhullám idején az alkalmazottak munkaügyi védelme érdekében alkalmazandó intézkedések betartását. A munkáltatók kötelesek biztosítani a minimális körülményeket alkalmazottaik egészségének megőrzése érdekében: csökkenteni kell a fizikai tevékenysé intenzitását és ritmusát, biztosítani kell a megfelelő szellőztetést a munkahelyeken, váltogatni kell a dinamikus és a statikus jellegű munkavégzést, szüneteket kell beiktatni a fizikailag megerőltető munkavégzésbe, melyek idején a munkások az árnyékban pihennek, biztosítani kell napi 2-4 liter ásványvizet minden dolgozónak, zuhanyzási lehetőséget, illetve a megfelelő munkavédelmi öltözetet és felszerelést” – áll a közleményben.

Mihail Adrian Oprescu munkaügyi főfelügyelő leszögezte, a munkaügyi felügyelőség azokra a szakágakra figyel leginkább, ahol az alkalmazottaknak szabad ég alatt kell dolgozniuk, és megerőltető fizikai munkát kell végezniük. Ilyen esetekben a munkáltató csökkentheti a napi munkaórák számát, vagy feloszthatja két részre a munkanapot.

,,Azoknak a munkáltatóknak, akik ezt nem tudják biztosítani, más intézkedéseket kell hozniuk a szakszervezetekkel vagy az alkalmazottak képviselőivel közösen, hogy a munkások optimális, a munkavédelmi és munkaegészségügyi szabályok előírásainak megfelelő körülmények között dolgozhassanak” – jelentette ki Mihail Adrian Oprescu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken kiadott, péntektől vasárnap estig érvényes tájékoztatása értelmében az ország egész területén meleg lesz, a nyugati és a déli térségekben helyenként kánikula várható. Főleg síkvidéken kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

Délutánonként és este a hegyekben és a dombvidéki térségekben a fokozott légköri instabilitás miatt felhőszakadásra, villámlásra, viharos erejű szélre, jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyiség meghaladhatja a 15-25, elszórtan a 35-40 litert négyzetméterenként.

agerpres.ro