Thu. Jun 20th, 2024

15 kérdés és válasz várandós nőknek a koronavírus-járványban

 1. Milyen hatásai vannak a koronavírusnak a várandós nőkre?

A várandós nők nem fogékonyabbak a koronavírus fertőzésre, mint a lakosság többi része. Ez a várandós nőknél enyhe megfázás/influenza tüneteket produkál. Nyilvánvalóan magasabb a kockázat, ha a kismama asztmás vagy cukorbeteg, esetleg más krónikus betegségben szenved. Eddig egyetlen várandós nőről sincs adat, aki  meghalt a koronavírus miatt.

 • Milyen hatása lehet a magzatra nézve, ha elkaptam a fertőzést?

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átterjedhet a magzatra is. Nem valószínű, hogy a vírus veleszületett rendellenességeket okoz. Nincsenek adatok a vetélés megnövekedett kockázatára sem.

 • Mit tehetek, hogy elkerüljem a koronavírus-fertőzést?

A legfontosabb, amit tehet, ha rendszeresen és alaposan kezet mos és kerüli a tömeget, zsúfoltságot.

 • Mit tegyek, ha fertőzésgyanús vagyok?

Maradjon otthon 14 napig. Ha magas láza van és köhög, ne menjen a háziorvosi rendelőbe vagy sürgősségi osztályra, hanem hívja a 112-es segélyhívószámot, és az ott kapott utasítások szerint járjon el.

 • Mit tegyek, ha igazoltan fertőzött lettem?

Ha pozitív lett a koronavírus tesztje, értesítse erről a kezelőorvosát.

 • Milyen szabályokat kell betartani a házi elkülönítésben?

Otthon használjon külön törülközőket, evőeszközöket és személyes tárgyakat, az étkezés is a család többi részétől eltérő időben történjen; a család, a barátok és a házhozszállítással hozott tárgyakat hagyják a lakás ajtaja előtt. Ne fogadjon látogatókat, és szellőztessen gyakran.

 • Mit tegyek, ha rutin nőgyógyászati vizsgálatra van időpontom, de házi elkülönítésben vagyok?

Hívja fel kezelőorvosát, és kérjen tanácsot tőle. Valószínű, hogy javasolni fogja a vizsgálat halasztását. Amennyiben halaszthatatlan a kivizsgálás, orvosa külön, a rendelési idő végére fogja programálni.

 • Mit kell tennem a terhességem további szakaszában, miután kigyógyultam?

14 napra rá érdemes elmennie egy ultrahang vizsgálatra, hogy győzödjön meg róla, hogy a babájával minden rendben van.

 • Mit tegyek, ha megbetegszem a házi elkülönítés ideje alatt?

Szülészetre vagy sürgősségi osztályra csak akkor menjen be, ha sürgős ellátásra van szüksége. Ez esetben telefonon előre értesítse a szülészetet, személyautóval közlekedjen, és a kórházba való belépés előtt értesítse a szülészetet arról, hogy megérkezett.

 1. Befolyásolja a szülést, ha fertőzöttgyanús vagy igazoltan fertőzött vagyok?

Semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a természetes úton történő szülés kockázatot jelentene ebben az esetben, vagy hogy a császármetszés biztonságosabb lenne.  Természetesen ha légzési problémák merülnek fel, javasolt a császármetszés. Arra sincs bizonyíték, hogy az epidurális vagy gerincérzéstelenítés ellenjavallt lenne koronavírus jelenlétében.

 1. Mit tegyek, ha beindult a szülés a házi elkülönítésben?

Hívja fel a kezelőorvosát és/vagy a szülészetet, és tájékoztassa, hogy fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött. A vajúdás korai szakaszában érdemes még otthon maradni. Folyamatosan konzultáljon orvosával.

 1. Átadhatom a koronavírust a babának?

Mivelhogy egy új vírusról van szó, nincs bizonyíték arra, hogy a szülés alatt a babák elkapták volna a koronavírust. Nincs adat arról, hogy a terhesség harmadik trimeszterében a magzat megfertőződött volna az anyaméhben.

 1. Elvégzik a tesztet az újszülött babán?

Igen. Ha Ön fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött volt, a babán is elvégzik a koronavírus tesztet.

 1. Maradhatok az újszülött gyermekem mellett, ha fertőzöttgyanús vagy igazoltan fertőzött vagyok?

Igen. Ha a gyermeke jól van, mindenképpen az anya mellett van a helye.

 1. Biztonságos a szoptatás, ha fertőzött vagyok?

Igen. Nincs bizonyíték a koronavírus anyatej útján történő terjedéséről. A jelenlegi ismeretek alapján a szoptatás előnyei jelentősen meghaladják a lehetséges kockázatokat. Szoptatáskor ajánlatos az elővigyázatosság, a fokozott tisztasági követelmények betartása. Ne köhögjön vagy tüsszentsen a kisbabára.

A válaszok a brit Királyi Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium iránymutatásai, valamint a romániai eljárás alapján készültek.

Forrás: http://bit.ly/2IYIpVX