Sat. May 21st, 2022

Zsúfolt a reggeli forgalom – iskolabuszokat indítanának Zilahon is

A reggeli megnövekedett forgalom csökkentése érdekében, valamint a környezetvédelmi szempontokat is előtérbe helyezve, Zilahon is fontolóra vették a városi iskolabuszok bevezetését. A tervek szerint a már rendelkezésre álló elektromos buszokkal szállítanák iskolába a diákokat.

A nagyvárosokhoz hasonlóan iskolai időszak alatt, a reggeli és a délutáni órákban szinte lebénul a közlekedés Zilahon, ugyanis a szülők autóval szállítják az oktatási intézménybe gyermekeiket.

A Transurbis, a helyi tömegközlekedési vállalat adminisztrációs vezetőségi tanácsának tagja, Máté József, a költségvetési terv elfogadásának múlt heti ülésén, a különfélék során előállt egy javaslattal, amely megoldaná az említett problémát.

„Erdély-szerte megvizsgáltam, hogy mások milyen megoldásokat találtak erre a helyzetre, és pozitív, követendő példának tekintem Kolozsvárt és Marosvásárhelyt, ahol külön buszjáratot indítottak a kisebb gyermekek, iskolások számára. Zilahon is be kellene vezetni egy speciális buszjáratot, amelyen az előkészítő osztályos diákoktól az ötödik osztályosokig utaznának, továbbá lehetőséget adnánk a szülőknek, hogy elkísérhessék a buszon a gyermekeiket, ha igényt tartanak rá, a jegy vagy a bérlet felmutatásával” – nyilatkozta Máté József.

A városi iskolabuszok bevezetéséről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Zsufolt-a-reggeli-forgalom-iskolabuszokat-inditananak-Zilahon-is honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.