Tue. Jul 16th, 2024

,,Az idei falunap is áhítattal kezdődött a Művelődési Ház udvarán, ahol Barta István Zsolt lelkész a Zsidókhoz írt levél 12 fejezete 1. versét helyezte az ott lévők szívére, hogy mindig kell legyenek célok, hogy nem mindegy, milyen cél irányába futunk! Nagyon fontos, hogy ismerjük a célt, Jézus Krisztust, és kitartással, nem feladva fussunk felé, nem elfeledkezve arról, hogy amit teszünk vagy végzünk, mind Isten dicsőségére tegyük. Ily dicsősségként szolgált a különleges áhitat, mely a tiszteletes úr kezdeményezéséből alakuló, aktív résztvevőként szolgáló keresztény zenekar tett szinesebbé.

A zsoboki embereknek mindig voltak, vannak céljaik, ezt Gál Jankó Erzsébet, a Bethesda Gyermekotthon pszichológusa is megerősítette köszöntő beszédében, melyben kihangsúlyozta, hogy házassága révén, a településre kerülve mindig úgy érezte, hogy valami csoda az, ami itt történik Zsobokon, ám tudván, hogy a csoda egy fikció, úgy véli, hogy mindaz ami Zsobokon történik, az Isten terve által, Isten gondviseléséből fakad, az Istenben való hittel megvalósult reális dolog. Kihangsúlyozta, hogy számára Isten ajándéka Zsobokon élni, és büszkeséggel vallja magát bárkinek, bárhol, bármikor zsobokinak.

Hosszútávú céljuk a zsobokiaknak a megmaradás, olyan példamutató életet élni, hogy megcáfolva a kalotaszegi egykézést, akár több gyermeket is vállaljanak. A falu ifjait itthonmaradásra, visszatérésre ösztönzik, így Zsobokot gyarapítva, hagyományait tisztelve, a keresztény szellemet megőrizve, a helyi és nemzeti identitást fenntartják, hogy Zsoboknak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.

A köszöntés után felszólalt Gál Máté István helyi tanácsos, aki megköszönte a zsobokiak összefogását, a közösség érdekében folytatott önzetlen munkálatokat, segítséget, Țurucă Daniel, Almás község polgármestere további erőt kívánt a zsobokiaknak, Seres Dénes parlamenti képviselő, Szilágy Megyei RMDSZ elnök, vallomása szerint mindig örömmel jön Zsobokra, példaértékűnek tartja ahogyan egy maroknyi magyar közösség nemes dolgokra képes, „kevés létszámú, de nagy gyülekezetnek” nevezve Zsobokot.

Kecskés Tibor Magyarország kolozsvári vezető konzulja, nem először járva Zsobokon, beszédében kifejezte, hogy csodálattal tekinti azt a sokrétű, a magyarság értékeire épülő folyamatos fejlődést, ami Zsobokon történik, örömmel tett eleget az idei meghívásnak is, tudva hogy innen csak szellemileg gazdagodva térhet vissza.

A zsoboki falunapról részletesebben az e heti Szilágyságban olvashatnak.