Thu. Apr 18th, 2024

Zilahon is tisztelegtek és megemlékeztek a hősökről

Két év kihagyás után ismét telt házas közönség előtt emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról Zilahon a Szakszervezetek Művelődési Házában. Idén sem maradt el a fáklyás felvonulás és a koszorúzási ünnepség a Wesselényi-szobornál.

Délután 17.00 órától a belvárosi református templomkertben kezdődött az ünnepség, ahol a Szózat eléneklése után igét hirdetett Püsök Sándor Csaba helyi lelkipásztor, mondván: keresztényként, magyarként csodálattal figyeljük, mit tett Isten vagy mit tesz a mi nemzetünk történetében. 175 évvel ezelőtt Petőfi azt vallotta: „ma született, a magyar szabadság”, mert a szabadság születik. Miközben tisztelettel emlékezünk a hősökre, akik „nem engedtek a 48-ból”, hódolattal és magasztalással áldjuk az Urat, akihez imánk így szól: ,,Szánd meg Isten a´ Magyart Kit vészek hányának, Nyújts feléje védő kart Tengerén kínjának. Bal sors a´ kit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.”. Az ünnepi beszédet követően az egyházi és világi elöljárók valamint a civil szerveztek megkoszorúzták a templomkertben lévő emlékművet, majd a megemlékezés előadássorozattal folytatódott a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Váradi Magor és Lőrincz Boglárka konferálók kiemelték: az 1848-49-es polgári forradalom kezdete ez a nap, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. 1848 első hónapjaiban Európa számos városában forradalmak törtek ki, ami kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a magyarországi reformelképzelések törvényes úton megvalósuljanak. A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom. Legfontosabb üzenete a mai ember számára: megragadni a pillanatot, és összefogni itt a Kárpátok harapófogójában, mert ebben rejlik a legyőzhetetlenség ereje.

A megemlékezés részleteiről a https://maszol.ro/belfold/Zilahon-is-tisztelegtek-es-megemlekeztek-a-hosokre honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.