Thu. Jun 8th, 2023

Zilahon helye van a költészetnek

A hétvégén 21. alkalommal szervezték meg Zilahon A költészet tavasza elnevezésű fesztivált, amelyen több mint ötven meghívott és száz érdeklődő vett részt. A háromnapos eseménysorozat gazdag, színes kulturális programokat kínált az érdeklődőknek.

Csütörtök délelőtt a magyar diákok számára a kortárs írók és költők rendhagyó irodalomórát tartottak, délután író–olvasó-találkozóra, könyvbemutatóra, valamint Balajti Károly ex libris tárlatmegnyitójára került sor. A kétnyelvű, Költészet tavasza című kiadvány bemutatását zenés pillanatok színesítették.

Daniel Săuca és Szabó Attila szervezők elmondták: a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ, a Szilágy Megyei Tanfelügyelőség, az RMDSZ helyi szervezete, valamint az írószövetség kolozsvári fiókja szervezésében az idén nagyobb számú író és költő érkezett külföldről, ebben nagy segítséget nyújtottak Halmosi Sándor és Balázs F. Attila költők, kiknek a hozzájárulásával a kétnyelvű antológia színesebbé és nemzetközi szinten nyitottá vált. Ezúttal vietnámi, lengyelországi, szlovákiai és szlovéniai költőktől is válogattak verseket.

A jelenlévők a délután folyamán megtekinthették Balajti Károly festő, grafikus, tervező kisgrafikai ex libris kiállítását. A művész ismertette: az ex libris, mint kis grafika, egy külön szárnyat öltött a képzőművészet keretén belül, manapság már nem a könyvek tartozéka, hanem a „mint egyedi grafikai művészet szárnyal”. A külföldi és hazai pályázatokra készült munkák mellett keresztmetszetek is kiállításra kerültek. Az előadást Zoltán Octavian Butuc zenés-verses előadása zárta.

Péntek délelőtt Zalán Tibor és Ion Mureşan Költészet és zene című kerekasztal-beszélgetésén vehettek részt az érdeklődők, melyet a művészeti népiskola tanárainak és diákjainak közös produkciója gazdagított. Délután magyar nyelvű vers- és prózamondó-vetélkedőt rendeztek a Szilágy Megyei Tanfelügyelőség gyűléstermében, a diákok egy kötelező Petőfi Sándor-költeményt, és egy szabadon választott alkotást adtak elő.

A fesztiválról részletesen a Szilágyság hetilapban és a https://maszol.ro/kultura/Zilahon-helye-van-a-kolteszetnek honlapon olvashatnak.