Mon. Apr 15th, 2024

Zilah is aláírta az éghajlatvédelmi egyezményt

Kedden, Zilah polgármestere is aláírta a 2015-ös ENSZ klímaváltozási konferencián elfogadott párizsi éghajlatvédelmi egyezményt, melynek elsődleges célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése.

„Zilah önkormányzata is csatlakozott azokhoz a nagyvárosokhoz, amelyek fellépnek az éghajlatváltozás ellen, ugyanis a járvány mellett ez az egyik legfenyegetőbb veszély, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie. E nyilatkozat aláírásával hangsúlyoztuk, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítunk az energiafogyasztás minimalizálására, a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, az energiahatékonyság javítására, mert azt szeretnénk, hogy városunk még élhetőbb és zöldebb legyen” – nyilatkozta Fazakas Miklós alpolgármester.

A tervezet között szerepel a lakóépületek és középületek energiahatékonyságának növelése, a megújuló energiaforrások megfelelő felhasználása, az üvegházhatású gázok (szén-dioxid) kibocsátásának csökkentése, a tömbházakban lakó családok energiafogyasztásának minimalizálása, a közvilágítási rendszer korszerűsítése és bővítése, a fenntartható és energiahatékony közvilágítási rendszerek működtetése, a közvilágítási költségek csökkentése és az európai szabványnak megfelelő közvilágítás elérése. A városvezetés azt szeretné elérni, hogy több zöldterület legyen a városban, csökkenjen a légszennyezés, modern és felújított utcákon lehessen közlekedni, ugyanakkor tervben van a tömegközlekedés és a kerékpárhasználat népszerűsítése is.

A párizsi nyilatkozatot 2015. december 12-én fogadta el és írta alá közel 200 állam. Az egyezmény alapján minden ország maga határozza meg saját hozzájárulását annak érdekében, hogy enyhítse a globális felmelegedést.

K.M.